Съдът оправда Георги Георгиев от "БОЕЦ"

3
Прокуратурата беше решила, че всявал паника за коронавируса
Прокуратурата беше решила, че всявал паника за коронавируса

Прокуратурата беше решила, че Георги Георгиев всявал паника за коронавируса

Районният съд във Видин призна лидера на гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев за невинен по обвинение, че във фейсбук страницата на организацията е публикувал подвеждаща информация за коронавируса.

Става дума за видео от 20 април, в което Георгиев и видинчанинът Петър Миланов твърдят, че в северозападния град се отказва да бъдат тествани за COVID-19 медици и контактни лица. Прокуратурата обаче беше решила, че това е лъжа, която всява паника в обществото, заради което лидерът на БОЕЦ беше привлечен към наказателна отговорност.

Три месеца по-късно Видинският районен съд прие, че той се е възползвал от конституционно гарантираното си право "да търси, получава и разпространява информация". Местната прокуратура обаче протестира оправдателната му присъда и сега предстои Окръжният съд в града да насрочи делото за разглеждане на втора инстанция.

Новината идва след месеци на контрол, упражняван от прокуратурата за това как хората спазват наложените ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19. От пролетта досега държавното обвинение образува стотици наказателни производства за нарушена карантина. Наред с това започна и серия дела за всяване на паника. Разследвани се оказаха хора, които публично критикуват действията на управляващите, включително политици, граждански активисти, лекари и фармацевти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари