Проф. Тодор Кантарджиев: Внимавайте за кърлежи!

0
Ако възрастен бъде ухапан, да вземе доксициклин, а ако дете бъде ухапано - еритромицин
Ако възрастен бъде ухапан, да вземе доксициклин, а ако дете бъде ухапано - еритромицин

"На Задушница искам да кажа на всички, които ще ходят до гробищните паркове: Внимавайте за кърлежи!"

Това заяви пред БНТ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Ако кърлежът бъде свален до 12 часа, няма опасност от заразяване. Второ - ако възрастен бъде ухапан, да вземе доксициклин, а ако дете бъде ухапано - еритромицин. Като бях дете, в парковете навсякъде имаше табелки: "Не газете тревата!", отбеляза още той.

Коментирайки ролята на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, той заяви: "Когато ни запитаха къде е адът, още март месец казахме,че пикът ще е средата или третата третина на април. Но слава Богу, адът не беше в цялата страна, а само в отделни области".

Той даде пример със ситуацията в болницата във Видин, където бе едно от локализираните огнища. На помощ на "закъсалата" болница се отзовават колеги от лечебните заведения в съседни области. "Сега в момента проблемът е в Самоков, но има изградена система от подготвени болници, които могат да помонат на Самоков, ако се увеличат пациентите".

"Кой ви каза, че всичко е свършило? Просто се появиха едни положителни тенденции. Тази седмица, за четвърта седмица т.нар. число на предаване на заразата - 10 души колко заразяват, вече 10 души заразяват от 8 до 5. Значи - вървим надолу с разпространяването на инфекцията. Но тя е сред нас и всяко разпускане може да доведе до такива клъстъри - като Сърница, като Самоков, които ни заплашват", заяви проф. Кантарджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари