Актуални съвети от професор Тодор Кантарджиев за грипа и коронавируса

2
Какво да направим, ако се разболеем?
Какво да направим, ако се разболеем? Видео: Актуално

Какво да направим, ако се разболеем?

В разгара на грипна епидемия в няколко области на страната си задаваме въпросите "Как да се предпазим?" и "Как да реагираме, ако се разболеем?". Отговорите дава проф. Тодор Кантарджиев - дългогодишен директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и настоящ консултант на Столична община по въпросите на здравеопазването пред Актуално:

Как да различим грип от Ковид?

"В момента грипът взима превес над броя на коронавирусните инфекции. Те си приличат много, но се различават клинично по това, че при грипа има внезапно начало. В рамките на пълно здраве детето, което скача и си играе, за 2 часа вдига температура или започва да го боли гърлото. Идва суха болезнена кашлица, висока температура. При възрастните пък има болки в очните ябълки, дразнене от светлината. Когато това стане за 2 часа, трябва да знаем, че с много голяма вероятност става дума за грип", обясни проф. Кантарджиев.

Коронавирусът се развива на втория-третия, даже на четвъртия ден от контакта с болен. Започва с дразнене и болки в гърлото. Тогава трябва да се вземе лекарство, защото вирусът се намножава в носоглътката, а после засяга белия дроб. "За Ковид, ако вземеш мерки при гърлобола, може да остане само с това и да си спестиш една седмица боледуване", обясни той.

Няма такова нещо като настинка, добави професорът. Най-често става въпрос за вирусна или бактериална инфекция, характерни за зимния сезон.

Първа реакция

Когато имаме подобен проблем, най-добре е да се свържем с личния лекар по телефон, препоръчва проф. Кантарджиев. Той, от своя страна, ще препоръча нужните лекарства.

"Първата и основна мярка е да избягваме контакта с болни. Второ, ако някой се разболее вкъщи, да направи така, че да не зарази всички – важни са носенето на маска и осигуряването на отделно помещение, хигиена на повърхностите и миене на ръцете", каза здравният експерт.

Да ходим ли на работа, да спираме ли децата от детска градина и училище?

"Всичко, което може да се направи онлайн, да се прави онлайн – заседания, конференции. Противник съм на това рязко да се спират децата от училище и да се затварят. Въведем ли тези мерки, пречим на ритъма на нормалната ваксинация на малките деца, което е много важно", каза проф. Кантарджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари