Регистрирани са 30 случая на Лаймска болест от началото на годината

0
Случаите на ухапани от кърлежи се увеличават, съобщи проф. Тодор Кантарджиев
Случаите на ухапани от кърлежи се увеличават, съобщи проф. Тодор Кантарджиев

Случаите на ухапани от кърлежи се увеличават, съобщи проф. Тодор Кантарджиев

"Важно е да направим три неща. Първо - да не пренасят много болести. Второ - веднага да бъде свален кърлежът. Трето - веднага да бъде направена профикалтика - еднократно взимане на доза антибиотик, за да се намали възможността да се развие инфекцията", каза проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му няма увеличаване на Лаймската болест - 30 случая от началото на годината, 5 са случаите на Марсилска треска. Тази тенденция трябва да се запази, категоричен бе той в интервю за предаването "Преди всички" по БНР.

Като най-важно за това проф. Кантарджиев посочи, че не трябва да се ходи в тревните площи. Децата не трябва да се пускат да играят в тревата, а ако са играли там, след това веднага трябва да бъдат проверени, подчерта той.

Като се махне кърлежът, не трябва да се ползва йод, отбеляза още експертът. Това е така, защото няколко дни след ухапване трябва да се наблюдава мястото - да не настъпи зачервяване, подуване или друга реакция.

Не е необходима и инжекция за тетанус, каквато се препоръчва в някои болнични заведения, категоричен е проф. Тодор Кантарджиев.

"Зимните вируси ни съсипаха тази година с повтарянията. Продължават тези инфекции и ще продължат, докато не се подобри времето", коментира той. По думите му със затоплянето на времето ще започнат и стомашно-чревни инфекции.

Случаите на хепатит се увеличават в края на пролетта, каза още проф. Кантарджиев. Като превенция той отново препоръча добра хигиена на ръцете и комуникациите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари