Проф. Кадурина: Биокремовете и етеричните масла може да увеличат тъмните петна по кожата ни

1
Ако вашата кожа има склонност да образува петна, избягвайте да ги използвате преди излагане на слънце
Ако вашата кожа има склонност да образува петна, избягвайте да ги използвате преди излагане на слънце

Проф. д-р Мирослава Кадурина съветва през лятото да се полагат сериозни грижи за кожата.

Хиалуроновата киселина помага за дълбока хидратация и освежаване на кожата

Използването на продукти със защитен фактор пази от вредните лъчи, когато сте на плаж.

Преди да дойде модата на тена, богатите хора са се отличавали от бедните с белия цвят на кожата си. А за да го подчертаят още повече, използвали обилно количество бяла пудра. За да се крият от слънчевите лъчи, използвали чадъри и шапки с големи периферии, важно било да покажат, че не изкарват хляба си с труд на полето.

Тенът става популярен благодарение на Коко Шанел, която се появява на парти с бели дрехи и тъмна кожа. Тогава всички ахват, казвайки, че това е новият тренд. През 70-те години на миналия век обаче става бум на ракови образувания вследствие на манията по слънчевия загар и използваните тогава кварцови лампи. Сега модата е да си блед и със стегната фигура”, разказва проф. д-р Мирослава Кадурина, пише 24 часа.

Всяка година дерматолозите упорито напомнят, че слънцето, освен че е полезно, нанася и много вреди. Ултравиолетовите лъчи са един от основните фактори за образуването на едни от най-злокачествените ракови образувания - меланомите. Проф. Кадурина подчертава, че това е огромен бич за съвременния човек, особено за хора с бенки с променлив цвят и неправилна форма, които биха могли да преминат в меланом.

След разхлабването на противоепидемичните мерки се забелязва висок ръст на пациенти с меланоми. По време на пандемията повечето хора се притесняваха да ходят на прегледи, освен ако не е крайно наложително, оставяйки посещенията за по-нататък. И през последните два-три месеца бройката на заболелите се оказва значително завишена. “Случва се меланом да се появи на място, на което не е имало бенка и никакъв пигмент. Изглежда като безобидно образувание с цвета на кожата. Затова и много хора не обръщат внимание. Препоръчвам непременно да се прави чекиране на бенките и всички образувания, особено преди излагане на слънце”, разяснява д-р Кадурина.

По отношение на фотозащитата известната дерматоложка твърди, че не е задължително през цялото време да се използват продукти с фактор 50. Най-важно е да не се изгаря, като специално внимание трябва да се отделя и на състоянието на кожата на децата. В първите дни от излагането на слънце и при най-малките, и при възрастните е желателно факторът да бъде висок, като след това може да се използва по-нисък. “Важно е все пак да има среща на кожата с ултравиолетовите лъчи. При жените е полезно срещу остеопороза, при децата - за заздравяване на костите. Доста заболявания също добре се повлияват от слънцето - като псориазис, екземи, някои случаи на атопичен дерматит”, казва проф. Кадурина.

Генетично голяма част от българките имат склонност към образуване на петна по кожата. Това допълнително се засилва от приемането на хормони, на някои антибиотици и различни други медикаменти. С напредването на възрастта също се появяват неприятните тъмни участъци. Негативно влияние в тази посока оказва и използването на кремове, които не са тествани за фоточувствителност. Такива са например доста биопродукти, които иначе съдържат много качествени и полезни съставки. Напоследък е много модерно да се ползват етерични масла, но ако вашата кожа има склонност да образува петна, избягвайте да ги използвате преди излагане на слънце.

Събирането на тен е и един от най-сериозните причинители на стареенето, защото се увреждат еластичните влакна. Д-р Кадурина обяснява, че те се разкъсват и се превръщат в нещо като хомогенна маса. Кожата започва да изглежда набраздена и жълтеникава. В помощ на този проблем се предлагат вече много продукти, които, освен че са слънцезащитни, предотвратяват стареенето. Така няма нужда да се използва отделно крем против бръчки.

За доброто състояние на кожата е от изключителна важност старателно да бъде хидратирана. Наред с многобройните продукти, които може да се използват, има и специални възстановяващи процедури. Един от най-нашумелите методи напоследък е използването на нисък процент хиалуронова киселина за дълбока хидратация и освежаване. Вкарва се с неколкократни леки убождания, които не са болезнени.

Друга процедура, която също дава изключително добри резултати, е вземането на кръв от пациента, която се преработва и извлекът, който съдържа много растежни фактори, се връща подобно на мезотерапия. Получава се собствена стимулация на образуването на колаген и на възстановителната способност на кожата. За да има ефект, се правят няколко процедури през месец.

Проф. Мирослава Кадурина съветва през топлите дни да не се правят пилинги и лазерни процедури като тези за заличаване на петна и белези при дълбоки бръчки. Но пък е удачно да се прилага радиотерапия - дълбоко затопляне на кожата, при което се стимулира колагенообразуването, без да участват епидермисът и пигментните клетки. През летните месеци не е противопоказно да се прави корекция на дълбоки бръчки чрез филъри и да се поправят бръчките на челото с ботокс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари