Продават на търг рядък модел на френски автомобил

1
Facel Vega HK 500 от 1957 г. е смятана за един от най-бързите автомобили от своето поколение
Facel Vega HK 500 от 1957 г. е смятана за един от най-бързите автомобили от своето поколение Снимка: Туитър

Ретро колата е трупала прах гаража половин век, но е останала запазена в перфектно състояние

Стара кола, намерена в гараж в Уелс, се оказа най-редкият Facel Vega HK 500, пише вестник "Дейли стар", предава БГНЕС.

Френската кола Facel Vega HK 500 от 1957 г. е смятана за един от най-бързите автомобили от своето поколение. Ретро колата е трупала прах гаража половин век, но е останала запазена в перфектно състояние.

H&H Classics - Classic Car & Motorbike Auctions

Очаква се да бъде продаден на търг.

Автомобилът е с десен волан. Това го прави рядкост: само 96 броя от този модел с десен волан са били внесени в Обединеното кралство. По-често срещаните варианти с ляв волан струват 50-60 000 паунда, а за кола с десен волан се очаква далеч по-скъпи оферти. Още по-редки модели на тази марка, например купе Facel Vega Facel II, бяха продадени за 300 000 паунда.

Макар колата да е „паркирала” в гаража толкова дълго, тя не е загубил нищо от своята привлекателност. Моделът представлява страхотна алтернатива за тези, които намират Ferrari и Aston Martin за твърде масови”, коментира аукционния служител Майк Дейвис. Колата ще бъде продадена на търг в Дербишир до края на този месец.

Facel Vega HK 500 е автомобил, произведен от френската компания Facel-Vega, основана от Жан Данилос. От 1957 г. той е оборудван с най-новия 8-цилиндров двигател с мощност 360 конски сили с два карбуратора с четири дифузора от Chrysler 300C, в комплект с тристепенен Torque Flite "автоматик".

Моделът HK-500 беше позициониран на пазара като кола за висшата класа. През годините той е бил управляван от известни личности като Пабло Пикасо и Франсоа Трюфо.

По-рано беше съобщено за жител на Обединеното кралство, който намери скъп китайски порцелан в къщата на майка си. Продажбата му донесе 112 000 паунда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари