Пет неща, които не трябва да правите с новата си кола

0
Съвети какво не е добре да правите с автомобила преди неговия двигател да се е разработил
Съвети какво не е добре да правите с автомобила преди неговия двигател да се е разработил Видео: Engineering Explained

Ако планирате покупка на чисто нова кола, или току-що сте си купили такава, може би трябва да послушате съвета на момчетата от Engineering Explained, сподели SMART NEWS.

Те имат да ви кажат нещо, свързано с двигателя на колата — не е хубаво да правите някои определени неща с автомобила преди неговия двигател да се е нормализирал, така да се каже. На английски този първоначален период се нарича break-in period и накратко ето какво е хубаво да избягвате:

  1. Не карайте с пълна газ: Когато двигателят е нов не е хубаво да бъде насилван. Това може да го повреди. За това карайте по-бавно през break-in периода (освен ако няма спешен случай).
  2. Сменяйте скорост на по-ниска предавка: Оптималната смяна на скоростта по принцип става на по-високи RPM (ротации в минута), но за нов двигател е по-добре да сменяте на ниски. Така щадите колата си и ще увеличите живота ѝ.
  3. Не използвайте Cruise Control: Смяната на предавката от точка 2 и тази точка са свързани — при Cruise Control автомобилът поддържа определени RPM и това не ви дава възможност да правите смяната на скоростите при препоръчаната по-ниска скорост на въртене.
  4. Не шофирайте на къси разстояния: Ясно е, че това е почти невъзможно за изпълнение, но ако имате възможност — направете го. Когато колата е нова, нейният двигател трябва да достигне определена температура, за да работи правилно. Ако избегнете това рискувате да го повредите, а при къси разстояния той няма време да се темперира.
  5. Не теглете нищо: Тегленето на какъвто и да е товар допълнително увеличава вашето тегло и така натоварва двигателя. Както споменахме в точка 1, не е хубаво да правите това през break-in периода.

Разбира се, въпросният break-in период е различен за всеки един модел автомобил. Така че при покупка на нова кола е хубаво да погледнете какво пише в упътването — там е описано точно колко километра е break-in периода (обикновено няколкостотин километра) и дали изобщо има такъв. Да, някои коли се продават така да се каже разчупени.

Ако искате да разберете повече за двигателя и неговото подкарване, можете да изгледате цялото видео от Engineering Explained.

Източник: SMART NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари