Предлагат доживотен затвор за убийци на пътя

1
ГЕРБ внесоха промени в Наказателния кодекс за значително вдигане на наказанията за виновни за катастрофи шофьори
ГЕРБ внесоха промени в Наказателния кодекс за значително вдигане на наказанията за виновни за катастрофи шофьори Снимка: БТА / архив

ГЕРБ внесоха промени в Наказателния кодекс за значително вдигане на наказанията за виновни за катастрофи шофьори

Затвор до живот, и то без право на замяна - такава присъда може да получат пияни или дрогирани шофьори, убили един или повече човека на пътя. Минималното наказание е 22 години. Същото важи и ако шофьорът няма книжка, движел се е с повече от 50 км/ч над позволеното, ако е минал на червено, ако е избягал от местопроизшествието или е отказал да бъде тестван за наркотици и алкохол.

Това предвиждат поправки в Наказателния кодекс, внесени от депутати от ГЕРБ между двете четения на кодекса. С тях депутатите предлагат да се въведе понятието “пътно убийство”, за което са разписани различни присъди, информира вестник „24 ЧАСА“.

По-тежки са те за умишлено престъпление, като за такова се смятат случаите, в които са нарушени правилата за движение по пътищата. Ако тогава при катастрофа има жертва, виновният шофьор се наказва най-малко със затвор от 13 години, а най-тежката присъда е до живот. При повече от един загинал или при една жертва, но с пострадали със средна или тежка телесна повреда минималното наказание се вдига на 15 години, а максималното пак е доживотен затвор. Същото важи, ако катастрофата е станала на пешеходна пътека.

В настоящото предложение на депутатите от ГЕРБ не са разписани конкретни промили, а наказанията са разделени на това дали са причинени леки, средни или тежки телесни повреди на пострадалите лица. До 17 години затвор например може да получат пияни или дрогирани шофьори, които убият човек на пътя, или при умишлено причиняване на тежка телесна повреда, в по-леки случаи при причиняване на средна телесна повреда - от 10 до 15 години затвор. Така при причиняване на значителни имуществени вреди или леки телесни повреди предложението гласи лишаване от свобода от 4 до 10 години, при причиняване на средна телесна повреда на едно или повече лица - от 8 до 13 години, в особено тежки случаи - от 10 до 15 години.

Най-тежки са наказанията, когато са настъпили тежки телесни повреди на едно лице и средни телесни повреди на други лица в особено тежки случаи лишаването от свобода стига от 12 до 17 години.

По-леки са санкциите, ако катастрофата е станала по непредпазливост - тогава максималното наказание е 12 години и то в особено тежките случаи. Ако виновният шофьор, причинил произшествието, се обади на спешния телефон 112 и окаже помощ на пострадалите, присъдите се намаляват чувствително. В тези случаи най-леката става 1 година затвор, а най-тежката - 12 години.

Промените в Наказателния кодекс станаха актуални, след като зачестиха случаите на смърт на пътя, а наскоро живота си загубиха двама младежи на столичния булевард “Сливница”, пресичайки на пешеходна пътека.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    12345
    вместо инфраструктура предлагат гилотина. сложете аутобаните с ярка маркировка, правилни мантинели, места за отдих и тогава режете главите на водачите. а сега ги вкарвате в разбитата "инфраструктура" нулева видимост, превзети от клони и храсти пътни платна и после посочвате хората като убийци и им давате по 10-15г . Убийците сте вие.
  • 2
    2
    чекмедже с евро
    Гербавите крадци, лъжци, измамници, и престъпници искат да натикат всички българи в затвора! За да могат те да крадат необезпокоявани. Доживотен затвор за една бира - такива репресии и такъв терорр върху населението не е имало и при комунизма. Гербавите превърнаха българия в долнопробна бананова република - Ако умишлено убиеш някого - те пускат на свобода. За справка - Йоан Матев - уби невинно момче и го пуснаха на свобода. Доктора от Пловдив, дето застреля Жоро Плъха и него го пуснаха на свобода. А за една бира - доживотен затвор. Че то 95% от българското население са алкохолици и се дрогират. Това означава, че гербавите боклуци/престъпници и дебелият им корумпиран вожд боко-тиквата искат да вкарат цяла българия зад решетките. Че то има ли толкова много затвори?
  • 4
    1
    12345
    Не,само да предлагат,но и да се приеме!!!!!ДАНО!!!Защото дрогираните,пияните знаят,че винаги им се разминава!!СПРЕТЕ това безумие по пътищата!!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари