Настимир Ананиев: Отнемането на автомобили няма да отпадне

0
Законът е ясен относно употребата на алкохол, но трябва да се прецизират текстовете за наркотиците
Законът е ясен относно употребата на алкохол, но трябва да се прецизират текстовете за наркотиците Снимка: БНТ

Законът е ясен относно употребата на алкохол, но трябва да се прецизират текстовете за наркотиците

Обсъжданите промени за санкциите на шофьорите в Наказателния кодекс не са в посока да отпадне конфискацията на автомобили, а по отношение на наркотиците и взимането на кръвни проби. Това каза в "Денят започва" по БНТ депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

Той обясни, че законът е ясен относно употребата на алкохол, но трябва да се прецизират текстовете за наркотиците и техните аналози.

"Защото може да се окаже, че сте взели две хапчета за глава и са ви свалили табелите на колата. Проблемът е, че в момента има само четири лаборатории и огромен обем от тестове, които трябва да се извършат".

Заявката на премиера от миналата седмица е скоро кръвните проби да излизат до седмица, за същото е уверил и вътрешният министър Калин Стоянов на вчерашната си среща с депутати от ПП.

По думите на Ананиев приетите промени са ясни, но много малко хора четат конкретиката. Посланието е законът да има възпираща цел.

"Резултатите са видими - в седмицата преди влизане на закона са заловени 130 човека с алкохол и наркотици, в седмицата, в която влиза законът, са 122, следващата - 58. Хората не си позволяват да пият, да използват субстанции и после да шофират", каза депутатът.

Точката за конфискация също е ясна, тя започва със "Съдът отнема", не МВР, подчерта Ананиев. Конфискацията на автомобил може да стане само след като се стигне до съд и има решение.

"От 6 години действа закон, според който ако шофьор бъде заловен с алкохол до 0,5 промила или под влиянието на наркотици, полицаите могат да свалят табелите на автомобила от 6 до 12 месеца. Идеята е, че когато това нещо се случи и се стигне до дело, съдът може и да отнеме автомобила, а ако шофьорът не е собственик, да му наложи глоба, равностойна на цената на автомобила".

При срещата с вътрешния министър от ПП са получили уверение, че до петък областните дирекции на МВР и апелативните и окръжните прокуратури ще започнат да прилагат договорените методически указания и да действат по един и същ начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Глей сега
    Ананиев, глеЙ сега, ще ми отнемеш автомобила ама само когато ми го платиш по цена, която аз преценя. Едно от изключително малкото позитивни неща на това, че сме в ЕС е, че мога да си търся правата и извън границите на тази територия. Вярно, много време отнема, но пък парите си заслужават. Да ги плащат тия които са гласували за теб.
  • 4
    2
    До Неграмотник 1
    На такова дередже стgynkeе слабоумните рушлямски тролчета от пасоля на Мутрофанката които си давате дупенцата за жълти копейки и предавате БЪЛГАРИЯ! Ще мрете в адски билки и мъки, продажници безродни! АМИН!!!
  • -1
    1
    Анонимен
    Заради такива недоразумения в парламента , сме на това дервдже. Докато такива некадърници не биват изметени от всякъде , няма да се оправим.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари