Проучване: Шофьорите трябва да са с 0 промила алкохол

8
Според повече от половината българи толерантността към алкохола на пътя трябва да е нулева
Според повече от половината българи толерантността към алкохола на пътя трябва да е нулева Видео: NOVA

Според повече от половината българи толерантността към алкохола на пътя трябва да е нулева

Нулева толерантност срещу алкохола на пътя. Повече от половината българи смятат, че промилите в кръвта по време на шофиране трябва да са нула, показват данните от национално проучване в рамките на кампанията „Алкохолът е лош шофьор”. След фаталната катастрофа, при която пиян шофьор уби 15-годишния Филип на пешеходна пътека в София, от МВР също заговориха за сваляне на границата за алкохол зад волана.

От началото на година в страната са станали близо 4800 тежки катастрофи с 359 загинали и 6302 ранени. Около 25% от всички пътнотранспортни произшествия в Европа са свързани с употребата на алкохол. Според данните от национално проучване близо 84% от българите определят сядането на волана в нетрезво състояние като причина за войната по пътищата. Над 58 на сто от българите дори се обявяват за нулева толерантност срещу алкохола на пътя и подкрепят идеята за сваляне на допустимите промили зад волана.

През последните седмици черната серия със загинали и ранени при инциденти, причинени от пияни водачи, не спира. След фаталните инциденти последваха протести с искане за по-тежки санкции за пияните на пътя, предаде NOVA.

„Факт е, че не един и двама българи сядат зад волана след употребата на алкохол. От началото на годината до средата на септември има над 3 хиляди нарушения с шофьори с концентрация на алкохол между 0.5 и 1,2 промила, а случаите с над 1.2 промила са над 3300”, заяви Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“. „На всеки четвърти му се е случвало да седне като пътник до шофьор, който е употребил алкохол. 2.7% от изследваните лица казват, че са шофирали с ясната идея, че са пили”, допълни социалогът Юлиан Добрев.

В момента законът забранява употребата на алкохол при шофиране. Санкциите обаче започват след 0.5 промила в кръвта. Тази граница дава фалшиво усещане, че алкохолът на пътя е позволен, смятат експерти по пътна безопасност. „Някои започнаха да си правят сметка колко е 0.5 промила. Няма безопасна доза алкохол, когато знаеш, че ще шофираш”, категоричен е експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков.

Доброволецът от БЧК Михаил Михайлов участва в експеримент как алкохолът влияе на поведението на шофьорите на пътя. „Използваме очила, за да видим какъв е ефектът при шофиране под влияние на алкохол – между 1.5 до 2.5 промила”, обясни той. С негова помощ извървяваме трасе с и без очилата. „С очилата виждаме огледално. Не мога да разпозная кое къде се намира. Не е възможно да се движа в права линия. Не бих могъл да шофирам”, заяви Михайлов.

Рискът от инцидент се повишава с всеки промил повече алкохол в кръвта на шофьорите, показват анализите на експертите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    12
    Котьо
    Абе очила, зависи!!! На всеки алкохола влияе по различен начин, така ,че си ....майката!🤪 В щатите правят тест на човека за когото се съмняват ,че е употребил алкохол. На 120кг мъж и 40кг жена едно и също количество алкохол влияе по различен начин. Не на празно в армията са давали алкохол, и победата е била сигурна!!!
  • -1
    11
    Мхм
    Йотар съм копеленца, Любо Пенев е от нашите, голяма мафия сме. Пием кръвчицата на скапания народец. След като я дистилираме де, че не щем да ви пием долнопробния алкохол с който се тъпчете.
  • 0
    10
    Мхм
    Аз па мисля уикенда да вкарам неколко линии кокаин, после да взема малко екстази, после пак няколко линии бело, да се кача на колата и да сгазя детенцето на некой модератор на патриотична група у фейсбука, после да му източа кръвчицата за адренохром и да се донадрусам, а накрая ще го захвърля у некоя миризлива шахта.
  • 0
    9
    Пикасо
    Къде ще ми караш пиян бе плондер космясал! Марш бързо да ходиш пеш да те еба какъв пърдялник си отпрал. Малоумния чичак. Алоооо! Не стига че тъпчеш захар, сланина, лой, пиеш кат разпран, пушиш по две кутии на ден и генерално си ползваш тялото за кенеф щот си мноо важен и разбираш повече от тъпите лекари, ами тровиш останалите с говняната си катафалка, която нормалните европейци са изхвърлили на автоморгата, а ти си прибрал кат някакво съкровище. Да те еба в клошара да те еба. Ставай от дарака и почвай да ходиш пеш, отивай на фитнес бе торба сланина такава. Мама ви тъпунгерска чичашка. Ще ви дам аз едни дараци една бира. Ще ви ритам всичките докат спихнете шкембетата и спрете да спирате по тротоарите и да блокирате улиците щот ви мързи две крачки да направите до магазина. Мама ви уроди тлъсти дърти и малоумни!
  • 4
    8
    до 7
    Колко тъжен живот водиш. ВПН имаме всички, но за чий ни е да плющим палчета. В 14 си пийвам водчица с тоник с колегите в офиса, довечера май ще се поглезим с рибка и бяло винце, като се прибера една ракийца. Бе, сиромашки животец. Ей, не забравяй палчетата! Това все пак ти е животеца.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари