Правят втори опит за избор на проект за паметник на Левски в Русе

0
От 11 идейни проекта не бе избран нито един и нещата забуксуваха
От 11 идейни проекта не бе избран нито един и нещата забуксуваха

Със съжаление трябва да кажем, че процедурата по избор на проект за паметник на Васил Левски в Русе приключи без резултат“.

Това съобщи един от организаторите на конкурса – арх. Орлин Неделчев, цитиран от Арена Медиа.

Това е парадокс – при 11 представени проекта, журито след две заседания и шанс на три проекта за доработка не избра фаворит. Нито един от проектите не съответстваше на представата на Инициативния комитет за паметник на Левски в Русе, като естетически качества и цялостна композиция“, допълни Неделчев.

За паметник на Апостола на Свободата се заговори още през 2014 година по предложение на ВМРО. С решение на Общинския съвет бе прието той да бъде разположен в Парка на възрожденците. Предвиждаше се да представлява фигурална композиция и да струва между 100 и 150 000 лева, които да бъдат събрани с дарения. Бъдещата статуя трябва да е с реалните черти на образа на Васил Левски, с височина до 3 метра, без постамента. 

Общо 11 идейни проекта бяха експонирани в пленера в Доходното здание, като право на участие имаха скулптори, архитекти, художници, урбанисти и ландшафтни архитекти, притежаващи образователна квалификация в съответната област и обединени в проектантски колективи. Председател на журито бе художникът Светлин Русев.

Сега ще бъде обявен нов конкурс с по-прецизно уточнени условия, за да може по-широк кръг от творци да участват. Едно от условието ще бъде паметникът да представлява композиция, а не само бюст. 

Източник: Арена Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари