Посрещнахме от Гърция мощите на Йоан Предтеча

0
Хиляди миряни обсадиха централната улица в квартал "Веселчане" в Кърджали
Хиляди миряни обсадиха централната улица в квартал "Веселчане" в Кърджали

Хиляди миряни обсадиха централната улица в квартал "Веселчане" в Кърджали и посрещнаха мощите на Христовия кръстител Св. Йоан Предтеча, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Събитието се превърна в истински празник за посрещачите, но не и за шофьорите, тъй като районът около възловото кръстовище за ГКПП Маказа беше отцепен.

Литийното шествие бе предвождано от деца в църковни послушнически одежди, носещи хоругви, след тях маршируваше гвардейският отряд. По протежение на двете страни на улицата хлапета в народни носии разпръскваха цветни листенца по асфалта, по който минаваше пътят на безценното ковчеже с мощите. Хилядното множество се придвижи бавно до средновековния манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча", където на входа гвардейци образуваха шпалир, а стотици бели балони полетяха към небето.

Въздухът ухаеше на тамян, примесен с благовония. В двора на храма бе построена импровизирана църковна зала, където тримата митрополити – Пловдивският Николай, Сливенският Йоаникий и Знеполският епископ Арсений отслужиха двучасова вечерна служба. През това време стеклите си хиляди местни жители – от невръстни деца до грохнали старци, отдаваха почит на мощите на светеца и се изреждаха край масичката с ковчежето. След това деца от неделното училище при храма представиха театрално-религиозен спектакъл по библейската история за Мойсей. Това сложи точката на учебната година за питомците на отец Николай Величков, служител в реставрирания манастирски комплекс.

Стана ясно, че всъщност мощите на Св. Йоан Предтеча не са онези от разкопките в Созопол, а по неофициална информация Пловдивският митрополит Николай не ги признавал за автентични. Донесените тази вечер частици са от Гърция, придружавани от игуменката на манастира "Света Параскева" в митрополията Зихни и Неврокопия.

Утре празнична литургия ще огласи отново средновековния манастир в Кърджали, а след нея тримата висши духовници ще поставят основния камък, който ще ознаменува началото на строителството на новата сграда към Неделното училище. Тя ще се изгражда изцяло с дарения на местни християни или на свързани с Кърджали хора.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари