Почина оперният певец Евгений Нестеренко

1
Той си отиде от този свят на 84 години след усложнения от Ковид-19
Той си отиде от този свят на 84 години след усложнения от Ковид-19 Снимка: архив

Той се представя на най-престижните световни сцени - Миланската скала, операта "Метрополитън", Ковънт гардън

Оперният певец Евгений Нестеренко почина във Виена на 84 години от усложнения от Ковид-19, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. 

Според последната му воля прахът му ще бъде погребан в Москва.

Нестеренко започва кариерата си в Болшой театър.

Той се представя на най-престижните световни сцени - Миланската скала, операта "Метрополитън", Ковънт гардън. 

 

Народният артист Евгений Нестеренко в операта на Модест Мусоргски "Борис Годунов" (Снимка: РИА Новости)

През последните години Евгений Нестеренко все по-рядко се завръщаше в Москва, където е роден на 8 януари през 1938 г. и която много обича.

Така историята се обръща, че в началото на века, подобно на много от неговите изключителни колеги - народни артисти на СССР, той не е бил желан от Болшой театър и е уволнен, след като е служил в него 31 години.

Той е Герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска награда, народен артист на СССР и камерзенгер, което е най-високата степен на заслуги на певец в немскоговорящите страни. От години Нестеренко е жител на Виена. 

Евгений Нестеренко е завършил Ленинградския институт по строителство, а едва през 1965 г. - Ленинградската държавна консерватория. И той започва кариерата си в театър "Мали опера" (сега Михайловски), след което в продължение на четири сезона, преди да бъде поканен в Болшой през 1971 г., е солист в Ленинградския академичен театър за опера и балет. Киров (сега Мариински театър).

Евгений Нестеренко е един от първите не само съветски, но руски артисти, който изпява "Мойсей" от Росини, "Набуко", "Атила" от Верди, "Пелеас и Мелизандо" от Дебюси, "Русалка" от Дворжак на чешки и операта на Барток "Замъкът на херцога Синята брада" на унгарски.

Изпял е повече от 50 водещи басови партии.

Изпълнява главните роли в опери на Глинка (Иван Сусанин, Руслан), Мусоргски (Борис Годунов, Досифей, Иван Ховански), Чайковски (Гремин, Крал Рене, Кочубей), Бородин (Принц Игор, Кончак), Верди (Филип, Атила , Фиеско, Рамфис), Росини (Мойсей, Базилио) и много други. Изявявал се е на най-добрите сцени в света - Метрополитън опера, Ковънт Гардън, Колон, парижки, баварски опери и, разбира се, Teatro alla Scala.

Постановката на операта на Верди "Дон Карлос" за 200-годишнината на миланския театър влиза в историята на световното изкуство, където Пласидо Доминго, Маргарет Прайс, Ренато Брусон и Елена Образцова са партньори на Евгений Нестеренко, а диригент е Клаудио Абадо.

През последните си години Нестеренко живее във Виена и се връща за малко в Москва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари