По-умни ли са първите деца в семейството?

0
Колкото повече по-големи братя и сестри имаме, толкова по-малко вероятно е да сме най-умни
Колкото повече по-големи братя и сестри имаме, толкова по-малко вероятно е да сме най-умни

По-възрастните братя и сестри вероятно са по-умни.

Изследователи от университети в Хюстън, Нови Южен Уелс и Шефилд са открили "силна отрицателна връзка между последователността на раждане и когнитивното функциониране при децата". С други думи, колкото повече по-големи братя и сестри имате, толкова по-вероятно е да не сте най-умния в семейството: "Величината на ефектите от реда на раждане е субтанциална".

Освен това, съгласно изследването, по-възрастните братя и сестри се чувстват по-уверени в своята интелигентност, докато по-младите усещат несигурност спрямо способностите си за учене. Според провеждащите изследването, редът на раждане окажва по-голямо влияе върху резултатите от когнитивните тестове, от които математиката е изключена.

Причината може да е, че докато четенето при децата е насърчавано от родителите вкъщи, математическите умения се придобиват в класната стая. Но споменатите разлики между братята и сестрите са ясни преди децата да започнат училище : "Децата, които са родени по-късно, се представят по-зле на когнитивните задачи от много ранна възраст, много преди да посещават на училище".

Заключенията са изведени от резултатите на над 5000 деца, чиито способности за четене и боравене с речници с картинки са оценявани на всеки 2 години до навършването на 14-годишна възраст.

Но защо?

Според изследователите всичко се свежда до променливото родителско внимание, предава independent.co.uk, цитиран от Фрамар . Колкото повече братя или сестри имате, толкова по-малко внимание получавате. В резултат е по-малко вероятно да се представите добре на академичните тестове.

"Въпреки че по-късно родените деца не се развиват в неравностойна обстановка, откриваме, че родителите не могат да им осигурят същото ниво на познавателна подкрепа, с което отглеждат първородното си дете", обяснява проучването.

Идеята е, че първото дете е умствено стимулирано в по-голяма степен, което спомага за развитието по-висока мозъчна функция. Според авторите на проучването: разликите в поведението на майката по време на бременността и през първата година от живота на детето с оглед консумация на алколол и тютюн, както и решението за кърмене също имат определена роля.

Предположението, че "родителите обикновено се отпускат по отношение на практиките, които считат за несъществени спрямо развитието на бъдещето им дете".

Балансирането на отговорностите е особено трудно предвид ограниченията във времето, независимо от броя на децата. Въпреки това, промяната в родителската настройка и поведение изглежда "обуславя когнитивното развитие на по-късно родените деца и дори бъдещите им академични постижения".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари