Плевнелиев връчва мандата на ГЕРБ

0
През миналата седмица Росен Плевнелиев проведе консултации с всички партии
През миналата седмица Росен Плевнелиев проведе консултации с всички партии Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи в петък, 2 декември, проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

В изпълнение на конституционните си правомощия, в 11 часа на 2 декември, на “Дондуков” 2, държавният глава ще връчи мандат за съставяне на кабинет в рамките на 43-то Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По Конституция президентът трябва да даде първия мандат на най-голямата партия. След втория тур на президентските избори, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подава оставката на правителството и ще върне мандата. От БСП - втората по големина партия, която ще получи мандат, вече също бяха категорични, че ще го върнат и че няма да подкрепят ново правителство.

Остава въпросът коя ще е третата политическа сила, която президентът има право да избере, за да й връчи последния мандат. Росен Плевнелиев обяви преди няколко дни, че ще вземе това решение след много разговори и премисляне, но със сигурност ще е тази, която има най-голям шанс да състави кабинет. Освен ПФ, другият възможен кандидат за мандат е Реформаторският блок.

През миналата седмица държавният глава Росен Плевнелиев проведе политически консултации с всички парламентарно представени партии. ГЕРБ, БСП и ДПС заявиха след срещите, че няма да приемат мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент, ако им бъде предложен. Реформаторския блок пък застана на позиция, че би поел отговорността за нов кабинет, но само ако партньорите им от ГЕРБ седнат с тях да обсъдят тази възможност.

Патриотичния фронт пък бяха единствените готови да се опитат да излъчат ново правителство, ако им бъде даден мандат. Последва КСНС при президента, след който премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи нов кабинет на РБ и ПФ. В сряда обаче линията на подкрепа се промени и депутатите от ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят правителство на "патриотите" заради разминаване в идеите и политиките.

Депутати от ГЕРБ обясниха, че решението им да не подкрепят правителство в рамките на този парламент е окончателно. „Отиваме на предсрочни парламентарни избори", каза зам.-председател на парламентарната група на партията.

Източник: Епицентър.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари