Пламен Стоилов: Ако трябва ще се стигне до затваряне на производства

1
Общински съвет - Русе прие декларация срещу обгазяването на града
Общински съвет - Русе прие декларация срещу обгазяването на града

В началото на днешното си заседание Общински съвет - Русе прие декларация срещу продължаващите обгазявания на въздуха над град Русе.

Декларацията бе прочетена от председателя на местния парламент чл.-кор.проф. Христо Белоев, който обяви, че тя е подписана от всички политически групи.

В текста се казва, че проблемите продължават над 2 години, и гражданите искат да узнаят кой замърсява въздуха, с какво, и до колко това е опасно за здравето. Общинарите настояват да се активират всички институции, включително Минситерството на околната среда и водите, РИОСВ, прокуратура. Призовава се и Община Русе да оказва съдействие на всички компетентни органи, предаде Топ Новини.

Думата взе и кмета Пламен Стоилов, който благодари за надпартийното обединение на всички групи в местния парламент. Той изнесе и пламенна реч, в която категорично осъди всички нарушения на екологичните норми на индустриалното производство. Стоилов също коментира, че проблемите продължават повече от две години, и този път не трябва да има компромиси, а ако трябва ще се стигне до затваряне на производства. 

Кметът призова русенци да са все така активни, но обърна внимание, че се наблюдават и фалшиви сигнали, които имат за цел да нагнетява напрежение. Стоилов заяви, че предстои нова среща между институциите, а междувременно в града ще притигне мобилна станция за измерване на качеството на въздуха. 

В последвалите изказвания се зароди диалог между Иво Пазарджиев ("Патриотите, ВМРО и Глас народен") и кмета Пламен Стоилов. Пазарджиев обвини админситрацията, ще приема спонсорство от производители, предимно "Монтюпе" в замяна на "затваряне на очите" за нарушения. Стоилов от своя страна призова да не се обръща общ за всички проблем в спекулативно и политическо говорене, в което влизат откровени неистини.

Бившият началник на РИОСВ - Русе Дауд Ибрям коментира, че проблемите са започнали през 2012 г. по време на неговия мандат, и обвини наследниците на поста че 3 години не са си вършели работата. Той призова и за отстраняване на ръководните органи и длъжностните лица в контролиращите институции, тъй като не са вършели работата за която са били назначени, и са допуснали разширяване на проблема. 

Проф. Николай Михайлов (БСП) също настоя да се обърне по-голямо внимание върху вината на длъжностните лица, и да бъде потърсена отговорност и от тях.

Въпреки разгорещените дебати, декларацията бе приета единодушно от всички общински съветници. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари