Петролът пое надолу под натиска на опасенията за настъпваща рецесия

0
Рафинериите се подготвят за ново рязко увеличение близо до рекордното ниво, поставено през месец Май
Рафинериите се подготвят за ново рязко увеличение близо до рекордното ниво, поставено през месец Май

Рафинериите се подготвят за ново рязко увеличение близо до рекордното ниво, поставено през месец Май

Цената на петрола на азиатските пазари днес пое надолу, като изтри поскъпването от предходните търговски сесии, под натиска на опасенията, че световната рецесия настъпва и въпреки продължаващите проблемите с доставките поради недостатъчни добив от страна на ОПЕК, хаоса в Либия и санкциите срещу Русия, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, с доставка през август спаднаха с 35 цента или 0,3 на сто до 111,28 долара за барел. В петък цената скочи с 2,4 на сто.

Американският лек суров петрол загуби 32 цента или 0,3 на сто до 108,11 долара за барел, след като в петък поскъпна с 2,5 на сто.

Пазарите са под влиянието на страховете от настъпваща рецесия от поне две седмици, докато проблемите с доставките варират, което преди да се стигне до по-сериозен спад на цената.

Добивът на страните от ОПЕК през юни спадна с около 100 000 барела на ден до 28,52 милиона барела, вместо да се увеличи с 275 000 барела, сочи проучване на Ройтерс.

Спадът на производството в Нигерия и Либия надделя над увеличението в Саудитска Арабия и някои други страни, а в Либия се очакват още проблеми поради продължаващия политически хаос. При нормален добив от около 865 000 барела дневно, през юли Либия изнасяше между 365 000 и 409 000 барела.

Очаквана стачка на няколко норвежки петролни платформи тази седмица пък ще свие добива с около 130 000 барела.

Търговците ще следят за официалните цени за август от най-големия износител на петрол Саудитска Арабия за признаци колко стегнат е пазарът, като рафинериите се подготвят за ново рязко увеличение близо до рекордното ниво, поставено през май.

Девет източника на рафиниране, анкетирани от Ройтерс, очакват официалната продажна цена на саудитския водещ арабски лек суров петрол да се повиши с около 2,40 долара за барел спрямо предходния месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари