Петролът поскъпва с 4% към най-високи ценови нива от края на август

0
Експертите са притеснени и от недостиг, ако Русия ограничи доставките заради наложен от Запада таван на цените
Експертите са притеснени и от недостиг, ако Русия ограничи доставките заради наложен от Запада таван на цените

Експертите са притеснени и от недостиг, ако Русия ограничи доставките заради наложен от Запада таван на цените

Петролните фючърси поскъпват с между 4 и 5% към края на петъчната търговия, достигайки най-високи ценови нива от край на август насам с оглед на подновени спекулации, че Китай може в скоро време да разхлаби строгите си Covid ограничения, което да съживи растежа на втората по сила световна икономика, която е и най-големият вносител на петрол.

Декемврийските фючърси на американския лек суров петрол нараства с 5% към 92,50 долара за барел, а януарските фючърси на петрол Брент - с 4% към 98,50 долара за барел за пръв път от последните дни на август, като и двата типа фючърси са на път да приключат на печалби за трета поредна седмица, предава БНР.

Основна подкрепа за това възходящо движение оказват продължаващите спекулации за облекчаване на досегашната политика на Китай за "нулев Covid".

"Уолстрийт джърнъл" съобщи в петък, цитирайки множество неназовани източници, че Цзън Гуан, който преди беше главен учен в Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, е казал на конференция, че се очаква да има "значителни" промени в подхода на страната за "нулев Covid" през 2023 г.

Политиката на Китай за "нулев Covid" и свързаните с нея локдауни в редица индустриални мегаполиси в азиатска държава се считат за един от водещите фактори за задържането на цените на суровия петрол през 2022 г. около и под 100 долара за барел.

Цените на петрола се повишават в петък, тъй като "търговците в крайна сметка мислят за Китай по-скоро като за двигател на нарастване на търсенето в даден момент през следващата година, когато отварянето на втората по сила световна икономика се ускори, а не като за текущ постепенен двигател на слабото търсене. С други думи, светлината в края на тунела на политиката на "нулев Covid" е по-привлекателна от днешната мрачна перспектива“, коментира Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Отслабването на щатския долари на валутните пазари през последни дни също допринася за поскъпването на важната енергийна суровина, както и влязлото в сила от началото на ноември решение на картела "ОПЕК +" за съвместно съкращаване на петролното производство с 2 млн. барела на ден.

Междувременно "Уолстрийт джърнъл" същата така съобщи, САЩ и техните съюзници са постигнали споразумение за това кои видове продажби на петрол да бъдат обект на т.нар. "таван на руските цени", когато новите санкции влязат в сила на 5 декември.

Според информацията на финансово издание доставяният по море руски петрол ще подлежи на ценови таван, само когато се продава за първи път на купувачи на сушата, което означава, че препродажбите няма да попадат под същия ценови таван. Посредническите сделки с руски петрол, които се извършват в морето, ще останат предмет на ценовия тавана, докато рафинираните продукти, като бензина, няма да бъдат обек на тази мярка на запада.

"В миналото Русия отправяше предупреждения, че няма да се стреми да спазва каквито и да било изкуствени тавани на цените и би била готова вместо това да намали производството и износа си“, отбеляза Роби Фрейзър, мениджър глобални изследвания и анализи в Schneider Electric, съобщава агенция MarketWatch.

"Това рискува да насочи пазара към територия с недостатъчно предлагане и то в момент, когато складовите запаси остават ниски“, посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари