Пет лоши навика, от които е по-добре да не се отказвате

0
Те могат да се окажат полезни
Те могат да се окажат полезни

Те могат да се окажат полезни

Въпреки забързаното ежедневие, голяма част от нас все пак се опитват да се откажат от част от лошите си навици. Но оказва се, че някои от тях не просто не са лоши, а дори са полезни, пише Actualno.

Ето кои са навиците, от които е по-добре да не се отказвате.

1. Отлагайте задълженията си и четете забавни статии

Много хора смятат, че няма нищо по-лошо от това постоянно да отлагат задълженията си за по-късно.

Но според психолози отлагането е опит на тялото да намекне за нещо важно. Например, че сте наистина уморени и мозъкът ви се нуждае от почивка.

По принцип отлагането е инстинкт за самосъхранение. Затова е добре в случая да си зададете въпроса защо искате да отложите дадена дейност. Може би работата не ви носи желаното удовлетворение?

2. Правете само едно нещо вместо десет и не се старайте към перфекционизъм

Другата страна на отлагането е перфекционизмът. Нашето общество живее в постоянна конкуренция и надпревара за постижения.

Перфекционизмът води до невроза, неудовлетвореност от себе си, вечно сравнение с другите и като цяло до откъсване от реалността.

Да бъдеш ефективен и продуктивен 24 часа в денонощието изобщо не е от полза. Това води до претоварване на нервната система и здравословни проблеми.

3. Закусвайте сандвич с масло, а не смути

Колкото и невероятно да ви звучи в определени случаи сандвичът наистина може да се окаже по-полезен от смутито.

Някои плодове повишават киселинността, което причинява дразнене на стомашно-чревния тракт. Поради тази причина смутита не се препоръчват да се консумират на празен стомах. Освен това голямото количество естествени захари води до повишаване на нивата на кръвната захар, което увеличава риска от развитие на диабет.

Само половин час след консумацията на смути, ще изпитате глад и ще трябва да консумирате въглехидрати.

4. Вземете си душ без сапун и хавлия

Ако обичате да се къпете 2-3 пъти на ден с гореща вода, ще си навредите. Прекалено честият контакт на кожата с вода и измивни продукти унищожава естествения слой от полезни бактерии, които я предпазват от инфекции. В резултат на това се появява лющене и сърбеж.

5. Пийте повече кафе

Под "повече" се има предвид 3-4 чаши от 60 мл (от 150 до 400 мг кофеин), но задължително натурално черно кафе, без добавена захар и мляко. Това е количеството, което учените препоръчват на всеки здрав човек.

Кофеиновата напитка има куп ползи - подобрява паметта, намалява умората, насища тялото с антиоксиданти и витамини от група В, укрепва имунната система, защитава черния дроб, намалява риска от диабет и помага за по-бързо отслабване.

*Важно: Статията е с информативен характер и не може да замести консултацията с лекар или с диетолог!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари