Пенсионери от Ценово и Мартен си подадоха ръка за приятелство

0

Членовете на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ от Ценово записаха нови членове в голямото семейство на приятелството.

За да отбележат поредицата от пролетни празници, те проведоха дружеска среща с връстниците си от клуб „Здравец“ в Мартен.

Жените с посребрели коси от Ценово предварително се бяха подготвили, за да посрещнат скъпи гости. По стара българска традиция мартенчани получиха по китка с пролетни цветя, увити с преплетени червени и бели конци. Гостите отчупиха и по хапка от дъхавата пита, потопена в мед и поръсена с шарена сол. В клубната база ги посрещнаха изпълненията на певческата група. Тук се проведе и първото опознаване между двете пенсионерски организации на по парче от характерната за региона баница макарина. След краткото представяне на клубовете започнаха оживени разговори не само за делничните проблеми, които вълнуват възрастните хора. Възрастните хора единодушно се обединиха и около идеята, че човек е на толкова години, на колкото се чувства. Председателят на „Млади сърца“ Румяна Иванова емоционално сподели моменти от богатата дейност на клуба, за пресъздаването на ритуали и народни обичаи. Гостите получиха картина, която да краси клуба им в Мартен.

Като отговор на благородния жест членовете на „Млади сърца“ станаха собственици на красив сервиз за кафе, който веднага влезе в употреба. Така заедно възрастните хора се отправиха на обиколка, за да се запознаят със забележителностите на Ценово. Сред гостите на срещата беше и председателят на общинската пенсионерска организация в Ценово Любен Атанасов. Групата се разходи по алеите на новия парк, построен по европейски проект. Секретарят на общинската администрация Мария Найденова запозна гостите не само с историята, но и с визията и приоритетите за развитие на общината през следващите години. Представителите на „Здравец“ имаха възможност да се докоснат до дейностите на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания и на Центъра за обществена подкрепа. Гостите изразиха изключителното си задоволство от разнообразието на социални услуги, които се предлагат за хората в неравностойно положение. Интерес предизвикаха спечелените многобройни отличия и награди от фестивали и събори, както и богатата програма от изяви на самодейните състави от НЧ „Христо Ботев“. Неспирните танци и сладките раздумки неусетно отброиха няколко часа на развлечение като все по-красноречиво се открояваше пожеланието за нови срещи. Макар и да са навъртели солиден житейски стаж, но изцяло запазвайки младежкия си дух, немалко от присъстващите изявиха самородните си таланти на певци, танцьори и свирачи.

Поддържаме приятелски контакти не само с пенсионерски клубове от Русенска област, но и от цяла България. Подадената ръка за приятелство с представителите на „Здравец“ от Мартен беше приета доброжелателно. И както се казва, харесахме се от първа сгледа“, не скри Румяна Иванова.  

Ние не се ръководим от никакви споразумения за сътрудничество. Важен е повикът на сърцето. Очакваме нашите нови приятели от Ценово да ни гостуват в най-скоро време в Мартен и да ги запознаем с нашенските обичаи и традиции“, допълни на изпроводяк председателката на клуб „Здравец“ Пенка Николова.

В очакване на поредната среща на двата пенсионерски клуба, в „Млади сърца“ допълниха картата на приятелството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари