Пейки на припек предлага русенският кей

4

Русенци винаги са търсили прохлада в горещините на брега на река Дунав

Но след т.нар. реконструкция на кейовото пространство в града, хората буквално са лишени от възможността за качествен отдих. Ако отидете по обедно време на кея, ще видите множество пейки, но....поставени далеч от дърветата. Така, ако седнете, със сигурност на 10-та минута ще получите слънчев удар, стоейки на 40-градусовия летен пек. Да не споменавам факта, че човек може да получи бъбречна криза от въпросните пейки, чийто облегалки "подпират" точно тези човешки органи, тъй като отново някой не е мислил когато ги е конструирал. 

По-възрастните русенци си спомнят красиво подредените дръвчета, под чийто сенки бяха сложени пейките и така можехме с часове да се любуваме на красотата на дунавските залези. Сега под въпросните дървета има само трева, а въпросните съоръжения за сядане, са разпръснати из бетонните пространства. 

Недоумявам как и по какъв начин фирмата, извършила проектирането и получила завидно финансиране в евро, не се е сетила, че пейките служат не само да седнеш, за да слънчасаш, а и за да си отпочинеш близо до прохладните води на реката?! Как е решила, че тонове бетон ще заменят зелените площи и това ще е приемливо за хората?! И още - оставените места за озеленяване са с една педя пръст, под която отново има бетон и така  никаква зеленина не би могла да вирее. Припомням и че няма предвидена поливна система. Отново пореден проектантски абсурд. 

Неотдавна дългогодишен капитан на круизни кораби посочи редица грешки в построяването на кейовата стена в Русе.  Александър Каменов от 46 години плава по поречието на река Дунав. Опитът му е достатъчен, за да може да се доверим на преценката му за проектирането и изпълнението на кейовата стена на русенския кей. Ето неговият коментар, публикуван в социалните мрежи:

"Ако може софийската фирма, проектирала и построила с европейски пари новата кейова стена в Русе да ми обясни, какво е предназначението на това лиманче. След 46 години плаване по Дунав не мога да се сетя. И вторият ми въпрос е, защо кейовата стена е полегата, а не вертикална? Ако, беше вертикална, корабите можеха да застават директно на нея, след съответното удълбочаване и щеше да се избегне поставянето на понтони с дълги сваи.

При липса на тесен вход в долния край на лиманчето, то на практика е неизползваемо. В този си вид-широко отворено към реката, то ще се затлачва непрекъснато с наноси от тиня и пясък. А, и лодките няма да са защитени от анафорните течения в акваторията му."

Проектът бе реализиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е на обща стойност 16 860 657.16 лв.

Интересно е за обществеността да се разбере защо след толкова нередности, никой не потърси отговорност на екипа от "гении", които са конструирали, одобрили и  осъществили въпросния проект? Защо за неправилно изразходване на обществен ресурс, /тъй като евросредствата са си наши пари/, нямаше повдигнати обвинения, разследване за корупционни схеми и осъдени длъжностни лица? Кой има интерес от това виновниците да бъдат прикривани? 

Докато обществото ни е търпеливо към подобни порочни практики, не очаквайте каквато и да било промяна, русенци. 

Звездомира Николова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    12
    Дааа
    Целия град е на такова дередже,убит от всякъде
  • 10
    11
    След ремонта на "Липник"
    Всичко пред "Олимп" е във вода като река.Това се случва след ремонта на Бул.Липник от ГЕРБ
  • 11
    10
    ДО РУСЕНЦИ
    САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ.ДЪРВЕТАТА БЯХА ПРЕВЪРНАТИ НА ПЕЛЕТИ,А ФИРМИ БЛИЗКИ ДО ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ИЗПАПАХА ПАРИТЕ.КЕЯТ ИМАШЕ НУЖДА ОТ РЕИНОВАЦИЯ. СПОМНЕТЕ СИ ЧЕ ТОВА СТАНА ПО ВРЕМЕТО НА ПЛАМЕН СТОИЛОВ И НЕГОВИТЕ ЗАМ.КМЕТОВЕ И АРХИТЕКТИ СЪС ДУХОВНОТО ЛИДЕРСТВО НА БИВШИЯТ НАЧАЛНИК на РПУ- гр.Бяла Пламен Нунев.Стояхте и зяпахте мухите Вие РУСЕНЦИ че някой се богу и Бочко молиха " Ей така нещо ако може покрай проекта......" Да.а.а.а... Нито един не отиде на представянето на проекта някога във времето назад.Сакън да не му бръкнат в задника на местно ниво Русенските Гербаджий и техните милиций.Когато каруцата се обърне,пътища много.Сега вместо кей който приличаше на парк имате самолетна писта за селската агроавиация. Русенци отдавна няма.По чужбина са всички от години.Сега има Писанци,Пирговци,Беленски,Бабовски,Мартенски,Щръклевски,Сандровски,Ивановски и всякакви хороводи и ганкиното,но не и русенци.Забравих Вятово,Смирненски,.....и т.н.............още стойте и мълчете......може и НЕЩО ВИ ОГРЕЙЙЙЙЙЙЙ.
  • 9
    9
    селянин
    колкото до поливането нужда е малка инвестиция за фото-панел към него помпа и инсталацията му въпрос е в парите колко да вземем и дадем и; матреялиите; но от по-ефтените да има и далавера за маъстора
  • 26
    8
    Bvcgh
    Това си беше поредната кражба на ГЕРБ! КОЙ ЩЕ ГИ СЪДИ???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари