Русенци са притеснени за съдбата на кея

0
Любимото им място за отдих, познато като Конския плаж, отива в историята
Любимото им място за отдих, познато като Конския плаж, отива в историята Видео: Русе Медиа

Жителите на Русе са притеснени за съдбата на кея на река Дунав, където вече текат ремонтни дейности.

Любимото им място за отдих, познато като Конския плаж, отива в историята, а на негово място ще има пристан за малки плавателни съдове. Русенци се тревожат дали след цялостната реконструкция на кея все още ще имат достъп до реката, на която са израснали, предава Русе Медиа.

Започналият ремонт на Конския плаж не се харесва на редовните плувци, които обичат да се къпят в реката. Те искат да имат естествен плаж на Дунава, въпреки че влизането във водата е забранено, защото няма спасители. Не знаят и дали ще могат да слизат на брега, както са го правили досега.

Според общината новият вид на кея ще го направи по-привлекателен и безопасен. Хората няма да могат да се къпят в Дунава, но няма да има и трагични инциденти с удавници на Конския плаж, каквито се случват всяко лято.

В момента в района на кея община Русе реализира два големи европейски проекта – единият е свързан с градската среда, а другият – с интергрираната система за градски транспорт. Предстои стартирането и на третия голям проект, който е по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, обяснява зам.-кметът по устройство на територията Димитър Наков.

Основната идея за реализирането на този мащабен проект е да се даде възможност за пълноценно ползване на цялата пристанищна акватория. Повечето русенци знаят, че три от корабните места на понтони 6,7 и, досега не са ползвани през годините, защото точно в тази зона е разположена скалната тераса, позната като Конския плаж. Тя не позволява целогодишно приставане на плавателни съдове. Нашата идея беше да дадем възможност по цялото протежение на пристанищната зона да пристават плавателни съдове, и най-вече туристическите круизни кораби. Предвиден е и един лиман за малки плавателни съдове, който ще намери своите привърженици в нашия град. Там ще могат да пристават лодки, яхти и т.н. за краткосрочно пребиваване в града. Знаете, че се засилва този тип туризъм на хора, които тръгват с яхти от Северната Европа, Западна Европа по река Дунав, стигат до Черно и Егейско море. Смятам, че за тях ще бъде полезно и приятно да акостират временно в нашия град, да го посетят и да продължат по пътя си“, казва още Димитър Наков.

Новата визия на кейовата стена ще дава възможност на хората да слизат до реката, тъй като ще бъде полегата със стълби. Ще бъде поставен и предпазен парапет за безопасност.

Колкото до проекта за градска среда, той предвижда около кея да има атракциони, изцяло ново осветление и благоустройство на алейната мрежа, ново озеленяване и видеонаблюдение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари