Откриват завод за батерии в Русе

3
Церемонията по откриването на фабриката на "Солар МД" ще бъде на 2 май
Церемонията по откриването на фабриката на "Солар МД" ще бъде на 2 май Снимка: Solar MD

Церемонията по откриването на фабриката на "Солар МД" ще бъде на 2 май

Африканската компания "Солар МД" (Solar MD) ще открие на нова фабрика за производство на батерии за съхранение на енергия на 2 май от 10:00 часа в Русе, съобщиха от Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия (АПСТЕ). Компанията е сред членовете-съоснователи на АПСТЕ и е специализирана в разработването на системи за съхранение на енергия.

"Солар МД" е най-големият производител на системи за съхранение на енергия в Африка, с над 7000 успешно реализирани проекта в последното десетилетие. Радостни сме, че следващата фаза на международната ни експанзия включва ново производство именно в България, при това в родния ми град Русе", заяви Калоян Димов, управляващ партньор на "Солар МД", предаде БТА.

"Откриването на нов завод за батерии е доказателство, че България може да привлича инвестиции не само във ВЕИ централи, а и в производството на технологии за декарбонизация. Очакваме до три години в страната да има над 6000 MW инсталирана мощност от вятърни и слънчеви централи. Наличието на достъпни и сигурни системи за съхранение на енергия ще има ключова роля за балансирането и управлението на електроенергийната ни система", допълни Никола Газдов, председател на УС на АПСТЕ.

След церемонията по откриване ще бъде проведена обиколка на фабриката и ще има възможност за осъществяване на контакти с водещи компании от областта на възобновяемите енергийни източници и системите за съхранение на електрическа енергия.

"Солар МД" е основана през 2014 г. Компанията е сред лидерите на пазара за съхранение на литиево-йонни батерии в Африка. На два пъти получава приз за най-добра соларна компания в Кейптаун, Южна Африка. Освен с производство на продукти, се занимава със системна интеграция, инсталации, както и с мониторинг и поддръжка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    19
    Гост
    Айдеее, нов "инвеститор". Радвате ли се? Утре може да ви докарат още един, който да гори стари гуми - пак трябва да се радвате, понеже са все инвеститори. Колко от наглеците, които ги защитават, смятат да се наврат на работа там? Или смятат да натирят обикновените хора в тия халета, а те да са на чист въздух, по вилите си, из околните села, доволно гушнали някой друг комисион?
  • 1
    18
    Русенка
    Ох, не инквизитор, не ОВОС и не наличният написах, но автокоректорът си има свое мнение.
  • 6
    17
    Русенка
    Боклукът, кълнящ хората, да се замисли, дали щеше да е толкова ЗА новите инвеститори, ако осъзнаваше, че са инквизитори? Хората са наясно, че батерийното производство е едно от най-отровните. И как така тихомълком се открива вдругиден този завод? Къде бяха предизвестията? Кога мина ОВОС? Кога беше първа копка? Затова ли наличният и повечето общинари гласуваха Тегра да стане чисто производствена зона, за да има право на химическа индустрия там?
  • 1
    16
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Оплакна се един т-пунгер по-долу, че Русе бил станал 50 хиляден, оплакват се и като откриват производства които да задържат хората в града. Когато хората са прости и невежи естествено е да има демографски проблем. Ако Калоян Димов беше отворил завода в друг град щяхте пак да се ядосвате. Русе запада заради такива отвратителни и гадни тъпанари които критикуват всичко без основание. Смърт за хейт-анонимниците и изчезвайте от Русе!
  • 3
    15
    QCHECK
    проф. Иванов... ами не се ебат младите. Люскат се с презервативи, в gyneтaтa, и на 16 години е с четири аборта, остъргана тава. Какви деца да се раждат?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари