Отхвърлиха предложението за вероизповеданията да отчитат дарениятa си пред МС

0
От Светия синод заявиха, че са против ограничаването на възможности за дарения
От Светия синод заявиха, че са против ограничаването на възможности за дарения Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека отхвърли предложението на ОП за вероизповеданията, на които е предоставена държавна субсидия, да бъдат длъжни да уведомяват Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет за всяко дарение, съобщи БГНЕС.  

Предложението бе направено от Искрен Веселинов и група депутати. 8 от членовете на комисията гласуваха „въздържал се”, 1  бе „за” и 1 гласува „против”.

Депутатът Павел Шопов обясни, че идеята на закона е била да прекрати финансирането на вероизповеданията от чужбина, защото това е обществено опасно и в разрез с националната сигурност. Той уточни, че допълнителното финансиране на дейностите може да става само от източници в България. От Светия синод пък заявиха, че са против ограничаването на възможностите за дарения.

Дарението не може да бъде ограничавано и контролирано. В момента се прави опит за такова нещо. Не може да бъде изпълнено задължението каквото се предлага в текстовете, ние да уведомяваме предварително за дарение. Не може да се контролира волята на дарителя от трето лице – държавен орган, каквото е желанието“, заявиха от Синода. Представителите на католическата църква също изразиха несъгласие с искането за въвеждане на такова ограничение.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари