Осъдиха русенец, седнал зад волана след един литър водка

1
Наличието на алкохол в издишаните пари е било в размер на 1.68 на хиляда
Наличието на алкохол в издишаните пари е било в размер на 1.68 на хиляда

Окръжен съд – Русе потвърди наказанията „лишаване от свобода“ за срок от година и половина с тригодишен изпитателен срок, „глоба“ в размер на 300 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от една година и четири месеца, наложени на С. Й. за това, че управлявал лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта 1,68 на хиляда

Вечерта на 21.02.2020 г. подсъдимият паркирал „Опел“-а си на паркомясто за инвалиди. След полунощ се върнал до колата, седнал на шофьорската седалка и заспал, тъй като бил употребил значително количество алкохол. Около 02:50 ч. преминаващи граждани подали сигнал на тел. 112, че в автомобила се намира лице в безпомощно състояние. Пристигналите на мястото полицейски служители със значително затруднение успели да събудят и изведат от автомобила С. Й., установявайки, че същият е в неадекватно състояние, неориентиран и силно лъха на алкохол.

Полицаите съставили на подсъдимия фиш за неправилно паркиране и му обяснили, че трябва да премести автомобила си от мястото, но да не прави това лично, тъй като е употребил алкохол. Около 03:30 ч. служителите на реда отново преминали с патрулния си автомобил по ул. “Хан Крум“ и видели „Опел“-а със стартиран двигател и включени светлини, а водачът му правел опити да го изведе от мястото на паркиране, извършвайки маневри напред и назад. Полицаите спрели непосредствено до автомобила и поискали съдействие от Сектор „Пътна полиция“.

Пет минути по-късно дошлите автоконтрольори също установили, че подсъдимият лъха на алкохол, а на зададен му въпрос, последният отговорил, че е изпил около литър водка. Поради това бил изследван с техническо средство, което отчело наличие на алкохол в издишаните пари в размер на 1.68 на хиляда. С. Й. бил отведен в Първо РУ, където му бил съставен акт и му бил връчен талон за изследване, в който подсъдимият саморъчно вписал, че не приема показанията на техническото средство, както и че отказва медицинско и химическо изследване. Независимо от това, полицаите го отвели в Спешно отделение на УМБАЛ Канев-Русе, където му бил извършен преглед. И пред лекаря С. Й. отново потвърдил, че е употребил алкохол и отказал да му бъде взета кръвна проба за изследване.

За извършеното престъпление Районен съд - Русе, след като е отчел минимален превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, е наложил наказания между минималния и средния размер на предвиденото в закона.

Подсъдимият е обжалвал тази присъда, твърдейки, наказанието е несправедливо. След пълен анализ на делото, Окръжен съд - Русе счете, че оплакването се опровергава от всички доказателства и не са налице каквито и да било изключителни смекчаващи отговорността обстоятелства. Според въззивната инстанция, С. Й. е проявил грубо неглижиране на правноустановения ред в държавата – извършил е деянието след изричното предупреждение при първата полицейска проверка да не премества лично автомобила, след като е употребил алкохол.

Решението на Окръжен съд – Русе, с което се потвърждава присъдата на районния съд, е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари