Осъдиха на затвор рецидивист на пътя, шофирал без книжка

1
Съдът му наложи и 600 лева глоба за нарушението
Съдът му наложи и 600 лева глоба за нарушението Снимка: Dunavmost

Съдът му наложи и 600 лева глоба за нарушението

Тричленен състав на Окръжен съд – Русе потвърди присъдата на Районен съд - Бяла, с която на З. М. е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 8 месеца и глоба в размер на 600 лв. за управление на МПС без шофьорска книжка.

Подсъдимият е на 32 години, безработен, правоспособен водач на МПС от 2019 г., с множество нарушения на Закона за движение по пътищата, осъждан 10 пъти, последния от които за управление на МПС под въздействието на марихуана и метамфитамин. Това се е случило на 21.05.2020 г., за което е бил осъден на лишаване от свобода за срок от 3 месеца с 3-годишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца. На 03.01.2022 г. отново бил заловен да шофира под въздействието на наркотици, за което временно му било отнето свидетелството за управление.

Въпреки, че знаел, че е лишен от шофьорската си книжка, на 02.02.2022 г. привел в движение собствения си лек автомобил „БМВ“, чиято регистрация била служебно прекратена след извършеното от него на 03.01.2022 г. Около 15:00 ч. бил спрян за проверка от полицейски служители, които констатирали, че регистрационните номера на „БМВ“-то са от друг автомобил. Подсъдимият бил изпробван за употреба на алкохол, като пробата била отрицателна. Той отказал да бъде тестван за наркотици, за което му бил съставен акт. Отказал да даде и кръвна проба.

С присъда от 10.11.2022 г. Районен съд – Бяла го е признал за виновен за управлението на МПС в срока на изтърпяването на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството и го е осъдил на 8 месеца лишаване от свобода при общ режим и глоба в размер на 600 лв. Приведено в изпълнение било и наказанието от 3 месеца лишаване от свобода по предходната присъда също при първоначален общ режим. Приспаднато било предварителното задържане от 15.02. до 18.02.2022 г., както и времето, през което е бил под домашен арест от 19.02. до 15.04.2022 г.

Подсъдимият е поискал да бъде отменена тази присъда и да бъде постановена оправдателна такава, алтернативно, да му бъде намалено наказанието.

Окръжен съд – Русе счита, че първоинстанционният съд е анализирал подробно събраните доказателства и е достигнал до правилни изводи. Безспорно от показанията на четирима незаинтересовани от изхода на делото свидетели е било установено извършването на престъплението. За него законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода до 3 години и глоба от 200 до 1000 лв. Законосъобразно Районен съд - Бяла е определил наказанията за З. М. между минимума и средата на посоченото в Наказателния кодекс за това деяние. Като отегчаващо обстоятелство са били отчетени десетте осъждания, сочещи на упорито несъобразяване със законите в страната. „Въпреки налаганите му през годините сравнително леки наказания, с тях не е постигнато целеното поправително въздействие, като той упорито продължава с противоправното си поведение.“ – допълват въззивните магистрати. Според тях, правилно е било приведено в изпълнение и наказанието по предходното осъждане, в изпитателния срок на което е било извършено настоящото деяние.

Решението на Окръжен съд – Русе, с което е потвърдена изцяло присъдата на Районен съд – Бяла, е окончателно и не подлежи на обжалване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари