ОЛАФ: Българското МВР е ощетило европейския бюджет с 6 милиона евро

0
От ОЛАФ стигнали и до заключението, че има основания да се счита, че служители на МВР вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС
От ОЛАФ стигнали и до заключението, че има основания да се счита, че служители на МВР вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС Снимка: OLAF

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Еврокомисията за отпускане на безвъзмездни средства, се казва в разпространено днес съобщение на ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите

МВР е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV  вместо нови полицейски автомобили от типа "за всякакъв терен" (съвсем грубо илюстрирано - единият клас е например e малък градски джип Toyota RAV4, а другото е Toyota Land Cruiser, б.р.) , разкрива Клуб Z.

Това става ясно от приключено наскоро разследване на ОЛАФ. Службата препоръчва да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на МВР.

Разследването

Разследването на ОЛАФ започнало през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското МВР. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията (не става ясно дали това са "джипките", закупени от Гриша Ганчев - Great Wall, или други. Според медийни публикации обаче става въпос именно за тях и аферата е от времето на служебния министър Пламен Узунов - после съветник и виден приближен на президента Румен Радев. б.р.).

През март 2019 г. депутатът от ГЕРБ и тогавашен зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов обяви, че ОЛАФ проверява въпросната поръчка. По същото време се разбра, че става дума за търг, проведен по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от президента Румен Радев. Служебен министър по онова наистина е Пламен Узунов, който сега е съветник на Радев, а вече - и обвиняем като ОПГ с бизнесмена Пламен Бобоков.

Тогава от прессекретариата на президента обявиха, че "информацията е поднесена манипулативно и категорично не отговаря на истината", а "договорът за полицейски автомобили с повишена проходимост е сключен на 22 февруари 2018 година". От "Дондуков 2" казваха също, че "процедурата е започнала преди назначаването на служебното правителство, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, и е завършила след края на неговия мандат."

В хода на разследването ОЛАФ събрала и анализирала цялата съответна документация от МВР у нас, казват сега оттам. От Службата провели събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура. Всички страни, засегнати от разследването, оказали пълно съдействие на разследващите служители.

От ОЛАФ било установено, че българското МВР нарушило разпоредбите на споменатото по-горе споразумение, като променило едностранно условията му. По-специално вътрешното ведомство избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението.

От ОЛАФ стигнали и до заключението, че има основания да се счита, че служители на МВР вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.

Разследването приключило през декември 2020 г. с препоръки към ЕК, която управлява фонда, да възстанови в бюджета на ЕС 5 948 569 евро. Към българската прокуратура били отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките. От ОЛАФ изрично изтъкват, че всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд.

„Разследващите служители на ОЛАФ често се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, чрез което потенциални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на гражданите. Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност“, коментира генералният директор на ОЛАФ Виле Итала.

Той призовава българската прокуратура да обсъди внимателно препоръката на Службата за предприемане на правни действия. Така ще бъде изпратено послание, че никой не е над закона и че ОЛАФ и партньорите й в цяла Европа ще продължат да работят за защитата на парите на европейските данъкоплатци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари