Очакват се още 5,5 милиона лева за Водния цикъл в Русе

0
В малките улици в централната градска част са изградени малко над 75% от водопроводите и към 76% от канализацията
В малките улици в централната градска част са изградени малко над 75% от водопроводите и към 76% от канализацията Снимка: Dunavmost / архив

В малките улици в централната градска част са изградени малко над 75% от водопроводите и към 76% от канализацията

Малко над 5.5 милиона лева се очаква да бъдат отпуснати за индексация на инженеринговите дейности по водния цикъл в Русе. Това стана ясно от днешното заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация, което бе водено от областния управител Анатоли Станев. По-рано бе подписано допълнително споразумение към договора с „ВиК“ ООД, с което се дава право на оператора да кандидатства за част от парите пред Министерството на околната среда и водите, което е Управляващ орган по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 година, по която именно се реализира проектът.

Малко над 4 милиона лева се предвижда да дойдат от екоминистерството. Те ще представляват безвъзмездна финансова помощ. Над 560 000 лева пък ще бъде собственото участие на ВиК оператора. Близо 1 милион лева е ДДС. По този начин общата стойност на проекта достига 134,5 млн. лв. Това ще даде възможност на строителите да продължат да работят и да бъдат компенсирани за инфлационните процеси. Според Станев кандидатстването за споменатите пари е необходима мярка, защото по този начин ще се осигурят дейностите по завършването на проекта. От заседанието стана ясно още, че напредват строително-монтажните работи. В малките улици в централната градска част са изградени малко над 75% от водопроводите и към 76% от канализацията. Относно последния лот – подмяната на главните водопроводни клонове в града, изпълнението е на около 35%.

Приключени са и два ключови етапа от проекта. Става дума за изграждането на канализацията в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“. Завършена е и подмяната на довеждащите водопроводи от помпена станция „II подем“ до помпена станция „III подем“ в гр. Русе. Издадени са сертификати за приемане на обектите от страна на строителния надзор, който изпълнява функциите на Инженер по смисъла на договорните условия на ФИДИК, и предстои назначаване на Държавна приемателна комисия за двата строежа. Изпълнението на строително-монтажните работи в двата квартала решава един дългогодишен проблем – заустването на битово-фекални води в септични ями и в р. Русенски Лом. Канализационната мрежа, изградена в двата русенски квартала, е с обща дължина от приблизително 44 км, а водопроводите, реконструирани в рамките на работата на този строителен обект, са с обща дължина от около 8 км. В „Средна кула“ и „Долапите“ са монтирани и 13 модулни канализационни помпени станции, които чрез препомпване ще отвеждат битовите отпадъчни води към градската пречиствателна станция.

В заседанието участваха още заместник-кметът на Община Русе Магдалина Илиева, представители на общините в региона, управителят на „ВиКРусе“ инж. Илиан Милев, както и главният секретар на ВиК Асоциацията Пламен Спасов. Според него са необходими промени в проекта на закона за ВиК, които да позволяват по-голяма оперативност и самостоятелност за вземане на решения от ВиК операторите, а също и намаляване на административната тежест. Той счита, че по този начин ще остава много повече възможност пред общините и ВиК дружествата за справяне с реалните проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    Русенец
    Има ли в договора клауза за неустойки, при пресрочване на изпълнението?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари