Община Русе за масовата сеч в "Дружба": Имотът е частен и не можем да възпрепятстваме сечта

5
Издадено е разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда с автокозметичен  и автодиагностичен  център
Издадено е разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда с автокозметичен и автодиагностичен център Снимка: Dunavmost

Община Русе излезе с официална позиция за предполагаемо нерегламентирано изсичане на дървета в имот на бул. Васил Левски №1 в квартал "Дружба" 1, за който Dunavmost алармира вчера

Публикуваме целия текст без редакторска намеса: 

 "По повод статията „Масова сеч на дървета в квартал "Дружба" и обвиненията в липса на прозрачност и публичност, Община Русе заявява следното:                

 Поземлен имот с идентификатор 63427.4.3064 по Кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Русе, с адрес: гр. Русе, бул. „Васил Левски“ № 1, с площ от 347 кв. м., е придобит съобразно постановление за възлагане от съдебен изпълнител № 156, том 24, рег. 9680 от 26.07.2019 г. и никога не е бил общинска собственост.

Имотът е с трайно предназначение на територията: Урбанизирана, начин на трайно ползване: комплексно застрояване, а съгласно действащия регулационен план на град Русе, представляващ УПИ XXVI – 3064  в кв. 850, е частна собственост.

За гореописания имот има издадено Разрешение за строеж № 98 от 10.03.2021 г. на физическо лице, за изграждане на еднофамилна жилищна сграда с автокозметичен  и автодиагностичен  център.

Община Русе няма законовото право да възпрепятства сечта на дърветата, намиращи се на територията на имота и е била единствено уведомена за намерението да бъде предприета такава."

С това становище общинска администрация фактически признава, че няма никакъв контрол върху незастроените все още междублокови пространства. Така всеки може да си закупи терен и да си построи каквото си пожелае. А също така и да изсича всичко, което му препречи пътя.

Вчера живущите в района около новоподготвения терен негодуваха, че преди години така са се опитали да спрат строежа на заведението, долепено до самия блок №1. Всяка вечер хората се оплакват от шумни компании и силна музика.

Сега ще трябва да преглътнат още един строеж. Този път на автосервиз. Нищо, че на 300 метра функционира вече един сервиз и една автомивка, които буквално правят невъзможна почивката през деня. Шумът от машините и силната музика в помещенията е от 7:00 сутринта до 20:00 часа вечерта, без почивен ден. 

И още нещо - не е ли редно частният инвеститор преди да започне да строи, да си направи труда да проучи какви са обществените нагласи за неговите намерения. Ако може преди да тръгне да лее тонове бетон върху малкото останали зелени площи в Русе...

Разрешението за строеж е издадено март месец 2021 година, но никой от живущите не е знаел за това. Община Русе все пак е била уведомена за намеренията на частния собственик да изсече дърветата, но това също никой от потърпевшите жители в района не го е знаел до днес.

Браво! Първо се изсичат дърветата и след това Община Русе ни уведомява, че не може да направи нищо, защото както знаем всичко е "законно".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари