Носители на "Грами" гостуват на Мартенски музикални дни

0
Това е събитието, което от дълги години превръща най-европейския град по поречието на Дунав в музикална столица на страната
Това е събитието, което от дълги години превръща най-европейския град по поречието на Дунав в музикална столица на страната

Елитни участници от 4 континента, носители на наградите "Грами" и "Емми" ще дойдат в Русе за 57-мото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни"

Фестивалът ще се състои от 10 до 26 март тази година в Русе, съобщи в интервю за БТА директорът на фестивала Ива Чавдарова.

Фестивалът се организира от общината и е носител на престижния международен лейбъл "Европейски фестивал" за 2015 и 2016 година.

"Това е събитието, което от дълги години превръща най-европейския град по поречието на Дунав в музикална столица на страната", каза Чавдарова.

По думите й успешното му развитие през последните години е потвърдило неговото реноме като събитие с висок артистичен стандарт и с добавена стойност за родната култура.

ГОСТИТЕ

Гости на фестивала са елитни български и международни артисти и състави от над 17 страни на Европа и света, сред които Юри Башмет - носител на "Грами", един от най-великите музиканти на нашето време с неговия именит ансамбъл "Московски солисти"; звездата на световните оперни и концертни сцени днес - немският баритон Матиас Гьорне; солистите на Chicago Jazz Philharmonic с една особено атрактивна симфо-джаз програма под наслов "Джазът среща "Класиката" - съвместна продукция с Русенска филхармония и с Общинския духов оркестър на Русе, под ръководството на именития американски диригент, тромпетист, композитор и аранжор, носител на "Емми" - Орбърт Дейвис.

НАЧАЛОТО

Началото на фестивала ще бъде поставено на 10 март /петък/ с концерт на Софийска филхармония и с участието на известния български цигулар Светлин Русев и на диригента Лио Куокман - възпитаникът на Джулиард и Къртис, когото критиката единодушно окачествява като "изумителен диригентски талант".

Специално място във фестивалната програма заема и продукцията на Русенската опера с българската премиера на едно от най-красивите заглавия в творчеството на Р. Щраус - операта "Кавалерът на розата", с диригент Найден Тодоров и с режисьор Вера Немирова.

"Това е премиера, която без съмнение ще се превърне в събитие за музикалния живот на страната", заяви Чавдарова.

ФИНАЛЪТ

Последната фестивална вечер - на 26 март, е за Русенския фестивален оркестър под диригентството на известния Емил Табаков. "Това е един забележителен музикален проект, който събира в Русе талантливи български инструменталисти от различни точки на света, възпитаници на Националното училище по изкуствата "Проф. В. Стоянов" в града.

За програмата от второто си издание проектът спечели наградата "Музикант на годината" на БНР. Предстоящото изпълнение на пълната версия на блестящата оркестрова творба на Менделсон "Сън в лятна нощ" в Русе обещава вълнуващ и бляскав завършек на фестивала", обясни Чавдарова.

ЗА ДЕЦАТА И МЛАДЕЖИТЕ

В рамките на фестивала трето поредно издание през тази година ще има и богатата образователна серия за деца и младежи "Мартенски музикални дни Джуниър". Тя е под наслов "Играта на...инструментите" и е успешен съвместен проект на общината и на фондация "Америка за България", развит в четири тематични и възрастови модула, който ще привлече многобройна детска и младежка аудитория.

По време на фестивала ще се състои и 26-тото издание на международната музикална академия "Проф. Саша Попов". За десетките млади музиканти академията осигурява забележителен международен екип от преподаватели, сред които артисти и педагози от класата на Минчо Минчев (цигулка), световноизвестната българска оперна певица Дарина Такова (сопран), музикантите от саксофонния квартет "Сигнум" и Мартинас Левицкис (акордеон), както и един от най-успешните млади български изпълнители Евгени Божанов (пиано).

Фестивалът се подкрепя от широка мрежа от партньори, от десетки спонсори и дарители - български и международни.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари