Нощ на литературата в Русе

0

Нощ на литературата в Русенската библиотека.

На 10 май Русе отново бе един от основните домакини заедно с още 11 областни центрове на инициативата Нощ на литературата. 

Международното събитие, с европейски адрес, бе в навечерието на 11 май, дата която у нас честваме като Ден на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий и като професионален празник на библиотекаря. Четенията се проведоха в нетрадиционни градски пространства - читателски „гнезда". Условието в Нощта на литературата бе да се четат откъси от преводни творби на съвременни европейски автори.

Десетки любители на литературата, сред които много млади хора, читатели и приятели на Русенската библиотека се докоснаха до избрани текстове от книгата на румънския писател Варужан Восганян "Игра на сто листа и други разкази", представени от актрисата Людмила Петрова. Книгата е публикувана в Румъния през октомври 2013 г. Тя съдържа шест разказа, които говорят за безпокойството, търсенията и несигурността на модерния човек на 21-то столетие в посттоталитарното време, неизлекуваните травми от комунизма и болестите на прехода към демократично общество.

Идеята на читателския маратон бе русенци и гостите на града да обиколят  всички  места в  Нощта на литературата. За всеки участник,  успешно преминал през маратона на четенето и достигнал до последната  слушателска спирка, имаше награди от домакините. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари