Никола Стоянов: Няма чистка, няма реваншизъм, укрепвам предприятията

0
Служебният министър на икономиката обясни кадровите промени в БКК, ВМЗ и НИТИ - Казанлък
Служебният министър на икономиката обясни кадровите промени в БКК, ВМЗ и НИТИ - Казанлък Снимка: Георги Димитров / Дарик

"Няма чистка, няма реваншизъм, не възстановявам стари кадри, а укрепвам предприятията"

Това заяви в ефира на bTV служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Той обясни кадровите промени в БКК, ВМЗ и НИТИ - Казанлък.

"Назначих трима нови членове и оставих четиримата, назначени от г-жа Нинова, в управлението на Българската консолидационна компания. БКК е "шапка" на 15-16 публични държавни дружества, затова реших, че е правилно 7 да са членовете на Съвета на директорите", посочи икономическият министър.

А от БКК са предприели промените във ВМЗ, Кинтекс и в НИТИ - Казанлък. Никола Стоянов посочи, че оборотите на производството силно са намалели за юли и прогнозно за август. Според служебния министър възможното обяснение е: "ВМЗ умишлено се води към фалит, надявам се новото ръководство на ВМЗ да посочи какви са причините". Задължително ще има одит на ВМЗ, според синдикатите никой не обръща внимание на производството, каза още министър Стоянов.

Той даде пример с назначен млад специалист със заплата от 2450 лева, която е два пъти и половина над средната за ВМЗ, без един ден стаж по специалността, а дни по-късно се допълва договора му с клауза за минимум 6 месеца заплата обезщетение, ако някой го уволни, независимо от причините за прекратяване на трудовия му договор. Назначават се нови и нови хора в администрацията, а обезщетенията за подобни случаи ще са стотици хиляди левове, обясни Никола Стоянов.

Той обясни още, че в НИТИ Казанлък "връщаме стария директор, който е назначен там на поста преди 12 години. Корнелия Нинова мислеше, че НИТИ е архив, но аз познавам тяхната работа. Произвежда мини, този институт е подизпълнител на ВМЗ. Връщаме директор, който е от 30 години в НИТИ".

"Хора, които са послушници на министъра, не ми трябват, а такива, които да защитават интересите на дружеството. Хора с опит трябва да управляват такива дружества, но не партийни калинки", обясни защо се правят кадрови промени служебният икономически министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари