Независим живот в звено за услуги в домашна среда - Русе

0

Община Русе подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Министерство на труда и социалната политика /МТСП/ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M90PO001-2.002. „Независим живот“ за изпълнение на проект „Независим живот в звено за услуги в домашна среда - Русе“. Документът беше подписан от зам.-кмета по хуманитарни дейности г-н Иван Григоров в МТСП вчера.

Общият размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. възлиза на 499 998,80 лева.

Основна цел на проекта е подобряване качеството на живот и на достъпа до здравни услуги и услуги за социално включване на хора, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация. В изпълнение на целите на проекта ще се предоставят по иновативен начин два вида почасови услуги за социална подкрепа и за помощ при комунално – битови дейности в домашна среда за хора, които са с частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация.

Срокът за изпълнение на договора е 21 месеца. Продължителността на обгрижване на потребителите ще бъде в рамките на 18 месеца, като първите три месеца в началото на проекта са свързани с подготвителни дейности – сформиране на екип по проекта, информиране и публичност, подбор на потребители и оценка на потребностите, подбор на безработни лица които ще предоставят социалните услуги „Личен асистент” и „Домашен помощник” и обучението им.  В периода на предоставяне на почасовите социални услуги ще бъдат обхванати минимум 120 потребители - хора с трайни увреждания, в това число и деца и възрастни хора над 65-годишна възраст, които са в пълна или частична невъзможност да се самообслужват.

Дейностите по проекта ще осигурят възможност за продължаване и разширяване на дейността на съществуващото „Звено за услуги в домашна среда“, разкрито към Домашния социален патронаж в Община Русе. Дейностите ще бъдат насочени и към улесняване достъпа и до здравни услуги и получаване на психологическа подкрепа, подпомагаща социалното включване на хората с увреждания.

Изпълнението на процедурата ще надгради и постигнатите добри резултати по схема „Алтернативи“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013г., като дава по-широк обхват и спектър на дейностите в посока предоставяне на интегрирани социално-здравни услуги и други, според потребността на човека с увреждане.

Потребителите на услуги по реализиращата се процедура „Нови алтернативи” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г. ще бъдат включени в дейностите по проекта, като се направи нова оценка на потребностите на ползвателите с оглед интегрирания характер на предоставените услуги по процедура „Независим живот“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари