Недостиг на кадри със средно образование в Русенско

1
Как се справя с липсата на специалисти най-голямото предприятие за производство на риба в Русенска област?
Как се справя с липсата на специалисти най-голямото предприятие за производство на риба в Русенска област? Видео: БНТ

Недостигът на кадри със средно образование и тази година ще изправи бизнеса пред сериозно изпитание.

Според Българската стопанска камара в над 150 специалности се наблюдава дефицит. Как се справя с липсата на специалисти най-голямото предприятие за производство на риба в Русенска област?

В Ряхово новоизграденото предприятие за производство на риба е единственият шанс за малкото останали млади хора в селото да започнат работа. В рибната база са инвестирани над един милион и седемстотин хиляди лева и тя отговаря на всички европейски изисквания. Липсата на кадри със средно образование обаче спъва бизнеса , предава БНТ.

„Нашето предприятие още като замисъл започна да търси хора, които да реализират това, което са учили. В крайна сметка повече от година ние не можахме да намерим технолог, който да е тясно специализиран в областта на рибопреработката и се наложи да учим други”, разказа Ивелина Василева, зам.-председател на Националната асоциация на рибопроизводителите.

Такива кадри преди години се подготвяха в Професионалната гимназия по зърнопреработвателни и  хранителни технологии, но тя е закрита през 2013 година, заради липсата на достатъчно желаещи да се обучават. С 25% са намалели учениците в профилираните гимназии само за последните 10 години. В същото време обявените работни места в Бюрото по труда в Русе са над 800, като най-много се търсят хлебари, готвачи, сладкари, сервитьори,шивачи, продавач-консултанти, механици, заварчици и стругари.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари