Националното радио отряза достъпа до новините на турски език

0
Националното радио отряза достъпа до новините на турски език
Националното радио отряза достъпа до новините на турски език

БНР е спряло достъпа до предаванията на турски език. От това се оплакаха от ДПС. Според партията, в края на 2014 г. са били изключени пет предавателя на средни вълни (Дулово, Кърджали, Самуил, Търговище, Шумен), а след 1 януари 2015 г. последният предавател, излъчващ "Хоризонт" на средни вълни, предава от Видин с мощност 200 кВт.

„Това е истерия. Вече беше обяснено в комисията за медии в парламента, че се спират средни предаватели в Кърджали и във Вакарел, защото се правят икономии на около 300 хил. лв. Предаванията се покриват от УКВ-вълните. Така че предаванията на турски не са спрени и хората могат да ги слушат. От Видин цялата зона се покрива с УКВ-излъчвания“ от националното радио.

На средни вълни се излъчват три пъти дневно (от 8 ч. до 8.30 ч., от 15 ч. до 16 ч. и от 20.30 ч. до 21 ч.) предавания на турски език - новини, фолклорна и културна програма, репортажи, заяви Четин Казак от ДПС.

„Няма проблем с излъчванията на предавания на турски език. Ако има някакви временни затруднения, те ще бъдат разрешени. Прекратено е излъчването на средни вълни, тъй като става дума за остаряло оборудване“, категоричен беше генералният директор на БНР, който сподели пред topnovini.bg своята и на медията позиция.

В ДПС са били получени оплаквания от техни съпартийци, че вече не могат да слушат свои любими предавания на майчин език. Това беше причината ДПС да поиска Съветът за електронни медии (СЕМ), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и парламентарната медийна комисия да предприемат необходимите действия и стъпки за възстановяване на достъпността на тези предавания.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари