НАСА изстреля ракета към Луната

1
Очаква се космическият кораб "Орион" да бъде в космоса между четири и шест седмици
Очаква се космическият кораб "Орион" да бъде в космоса между четири и шест седмици

SLS е най-мощният космически апарат, познат на човечеството, и дава начало на мисията "Артемида"

Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на Съединените щати (НАСА) стартира успешна в сряда своята мисия "Артемида I" - първата космическа мисия в орбита на Луната без екипаж и първият полет на свръхтежката ракета от следващо поколение Space Launch System (SLS) с космическия кораб "Орион", съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Очаква се космическият кораб "Орион" да бъде в космоса между четири и шест седмици, движейки се около Луната за около шест дни. Направен миналата година, космическият кораб вече имаше неуспешен опит за изстрелване в края на август, когато изстрелването беше отменено поради технически проблем. Последваха отменени опити за стартиране на мисията и през септември. След множество забавяния поради урагани във Флорида, изстрелването беше извършено рано сутринта на на 16 ноември от стартовия комплекс 39В в космическия център Кенеди на остров Мерит.

Основната цел на тестовия полет е да изпрати празната капсула на екипажа в далечна лунна орбита, половин век след програмата "Аполо" на НАСА, която доведе до първото кацане на човек на Луната през 1969 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    До 2
    Вашите от РОСКОСМОС кога ще изпратят ?
  • 1
    3
    Рушлямско тролче
    Не ве, втори трол, ще падне на майка ти у рашляканата шумда, дето са се празнили хиляди сащници за жълти копейки! Така най-много ще ти хареса, идиотооо!
  • 0
    2
    Володимир Зе...Наркомански
    Само да не падне и тая ракета в Полша...
  • 2
    1
    СксанЛявЧервенШушон
    Браво на Америка! Първа Световна сила!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари