НАСА прави осми опит да изстреля ракета към Луната

0
Гледайте на живо изстрелването на SLS
Гледайте на живо изстрелването на SLS

SLS е най-мощният космически апарат, познат на човечеството, и ще даде началото на мисията "Артемида"

НАСА ще опита да изстреля днес най-новата си свръхтежка ракета SLS за тестов полет към Луната. Изстрелването бе отлагано досега 7 пъти в рамките на последните два месеца, а днес прозорецът за излитане ще се отвори в 8:04 българско време, информира вестник Сега.

Програмата "Артемида" (Artemis) на САЩ има за цел да върне американците на Луната, като целта е до 2026 г. там да кацнат първата жена и чернокож мъж. От днешното историческо изстрелване ще зависи дали този план ще се реализира в зададените срокове.

Ракетата трябваше да излети първоначално на 29 август, но стартът бе прекратен в последния момент. Последваха 4 отлагания през септември, едно през октомври и едно през ноември.

Причините за първата серия от отлагания бяха: проблем с охлаждането на един от четирите основни двигателя, теч на гориво, повреден сензор. Последно SLS бе "заземена" заради неблагоприятни атмосферни условия - тогава ураганът "Никол" стана причина за отлепване на триметрова част от уплътнение в горната част на космическия апарат.

Мисия "Артемида 1" ще бъде без астронавти на борда. Ракетата SLS, разработвана повече от десетилетие, ще се превърне в най-мощната ракета, с която разполага човечеството в момента. Ако изстрелването е успешно, новият космически кораб "Орион", разположен в ракетата, ще прекара почти 38 дни в Космоса. Той ще бъде извърши обиколка на Луната на 100 км от повърхността ѝ. Капсулата ще тества всички животоподдържащи системи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари