Намалиха напрежението на тока, ще гърмят уреди

1
Експерти обясняват, че намаляването на напрежението дори с 3 % води до изгаряне на електроуреди
Експерти обясняват, че намаляването на напрежението дори с 3 % води до изгаряне на електроуреди

Намалиха напрежението на тока заради недостиг на мощности в централите.

В жилищата далеч от трафопостовете е възможно да гърмят уреди, казват експерти, алармира 24 часа.

От четвъртък започва ново голямо застудяване, а през уикенда температурите сутрин пак ще паднат до минус 20 градуса. В четвъртък от север към Балканите се спуска студен арктичен въздух, съобщи синоптикът от “ТV Мет” Симеон Матев. В мразовитата събота сутринта ще е от -13 до -8, а в северните и западните части се чака полярен мраз - минус 20.

Очакваният кучешки студ и пиковото потребление на ток предизвикаха скандал и в парламента на тема режим на тока. Всъщност началото на споровете даде бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

Пред “24 часа” той заявява, че режимът на тока вече е започнал. И се позова на писмо на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) до министъра на енергетиката Теменужка Петкова от понеделник. В него сред мерките, предприети, за да се спестяват мощностите, е записано, че “през почивните дни и от 17 до 23 ч на работните дни напреженията на шините -

средно

напрежение в

подстанциите се

намалява

с 3-5%,

без това да засяга качеството на електроенергията за крайните потребители, в това число и електроразпределителните дружества. В резултат електрическият товар се намалява до 150 мегавата”.

Според Овчаров падането на напрежението ще увеличи сметките за ток на хората.

“24 часа” се допитва и до независими експерти. Те казват, че намаляването на напрежението е в рамките на нормативите, които предвиждат напрежение между минус 10% и плюс 10%. Това нямало да вдигне сметките, но щяло да увеличи готвенето на ястие с примерно 10 минути.

Експертите обаче отбелязват, че жилищата в близост до трафопост имат напрежение от 240 волта, а тези, които на накрая - към 197 волта напрежение. При намаляване с още 3 до 5% това може и да предизвика изгаряне на електроуреди.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари