Миниуред за спасяване на бедстващи хора и кораби е сред изобретенията на Траян Траянов

0
Инж. Траянов е български океанолог с множество изобретения
Инж. Траянов е български океанолог с множество изобретения Снимка: Морски вестник

Инж. Траянов е български океанолог с множество изобретения

Миниуред за спасяване на бедстващи хора и кораби, и получаването на ток от енергията на морските вълни са сред изобретенията на известния български океанолог инж. Траян Траянов (1944-2023 г.). Неговите научни интереси са били свързани с океанографските измервания и инструменти, с подводните изследвания и технологии, с подводната фотография и патентното дело. Имал е за хоби подводната археология.

Инж. Траянов е български изобретател с множество изобретения, получили правна закрила, в областта на океанографията и изследвания на физическите параметри на водните басейни, измерването и регистрацията на морското вълнение и измерването на температурно-дълбочинния профил на морската среда, съобщиха от Патентното ведомство, предава БТА.

Инж. Траянов е започнал своята дейност от Института по рибни ресурси и след основаването на Института по океанология (ИО) при Българската академия на науките (БАН) през 1973 г. започва да работи в него. Научната му дейност като инженер е обвързана с много от физичните и хидродинамични процеси в морската среда, но той е бил и водолаз. Инж. Траянов е един от участниците в експеримент с кораб за дълго време в батискаф, който е бил в Черно море, каза доц. Кремена Стефанова - заместник-директор на Института по океанология при Българската академия на науките.

Тя обясни, че секцията, в която е работил инж. Траянов, сега се нарича "Океански технологии", но имената на секциите в института са били променяни през годините. Институтът по океанология първоначално е бил насочен повече в своята дейност към инженерните и технологичните направления, по-късно се присъединяват направленията за химия и биология на морето, каза доц. Стефанова.

По думите ѝ патентите на инж. Траян Траянов са свързани със създаването на различна апаратура за набиране на проби в морето, за зоопланктонни мрежи и за изкуствени рифове. Той е работил и с апарат, който е изследвал подводните течения в морето - накъде е тяхната посока, каза заместник-директорът на Института по океанология при БАН.

Доц. Кремена Стефанова добави, че инж. Траянов е бил и в секцията "Океанология и морски науки" в Съюза на учените в България и е ръководил това направление.

Започнал е да работи в Института по рибни ресурси, но след създаването на Института по океанология е преминал в него и там е протекъл целият му трудов стаж. Има техническо образование и е специализирал в Русия.

Подводната археология по-скоро е била като хоби за инж. Траян Траянов. Неговите патенти са свързани основно с мониторинг и изследвания на морското дъно, както и с методите за по-лесен и щадящ начин за набиране на проби от морската екосистема, каза доц. Стефанова.

Океанологът е изследвал денонощните колебания на температурата и солеността на морската вода

Патентите на инж. Траян Траянов са за автоматичен носител на апаратура за океанографски изследвания, устройство и метод за каптиране на подводни газови извори, блок за изкуствен риф и метод за изработването му. Спомням си за неговия патент за изкуствените рифове, защото вече бях започнала да работя и се търсеше начин да се създадат изкуствени рифове, които да гарантират условия за запазването и подновяването на екосистемата, обясни доц. Кремена Стафанова. Инж. Траян Траянов е награден с приза "Златен Икар" и е вписан в "Златната книга" на Патентното ведомство на България през 2009 г.

Океанологъг е изследвал денонощните колебания на температурата, солеността на морската вода, скоростта и посоката на морските течения в Бургаския залив. Занимавал се е с регистриране на пулсации в издигане на сероводородната зона в Черно море, с методи за екологичен мониторинг на морското дъно, с метод и устройство за измерване на дебити на естествени подводни газови извори.

Инж. Траянов е изобретил миниуред за издирване и спасяване на бедстващи кораби и хора

Инж. д-р Траян Траянов е създал миниуред за издирване и спасяване на бедстващи кораби и хора. Тогава океанологът споделя, че GPS може да бъде прикрепен към облеклото на всеки бедстващ и ще е в състояние да спаси живота му при евентуален морски инцидент.

"Апаратът е малък, с големината на обикновен мобилен телефон. Това е компилация между класическия GPS и един микрорадиопредавател. GPS е без дисплей, тъй като човек, попаднал във водата, в екстремна ситуация, мисли само как да оцелее. Той няма време да гледа екрана на GPS какво му изписва. Пък и не му трябва да знае, къде е попаднал. Това е нужно на спасителите. GPS приема сигнали от различни спътници и препраща сигнал към радиопредавателя, който се трансформира в кратко съобщение за името на бедстващия кораб, за бройката на екипажа, за координатите и за зов за помощ. Това съобщение се излъчва и може да бъде прието навсякъде: във всеки спасителен координационен център, спасителен катер и хеликоптер", пояснява океанологът.

"Ако при инцидент се случи така, че един кораб започне бавно да потъва, екипажът има достатъчно време да излъчва сигнали за помощ. Ако екипажите бъдат снабдени с тези устройства, уредът се задейства с т.нар. воден ключ, т.е. при съприкосновение с водата. Ако всеки моряк има такъв уред, прикрепен примерно на спасителната му жилетка, при попадане във водата апаратът се включва сам и започва да излъчва сигнали за помощ с точните координати. При това го прави сам, без намесата на моряка, който търси начин за оцеляване сред вълните. Освен че ще спасява човешки живот, това изобретение на практика може да пести милиони от издирвателни операции по море", казва инж. Траянов.

Ученият създава и революционна технология за получаване на ток от енергията на морските вълни

Ученият е автор и на революционна за България технология, даваща възможност да получаване на ток от енергията на морските вълни. Идеята е на инж. Траян Траянов, а екипът, който я разработил, е включвал учени от Института по океанология - старши научен сътрудник първа степен д-р на техническите науки Здравко Белберов - тогавашен директор на ИО при БАН, старши научен сътрудник втора степен инж. Атанас Палазов и старши научен сътрудник втора степен инж. Траян Траянов.

Проектът "Иновационни технологии за използване на ветровата и вълновата енергия в бреговата зона" (INWECO) е бил революционен за България. Той е разработен в две основни направления. Първото е свързано със съвременната европейска тенденция ветровите генераторни паркове да бъдат изнасяни от сушата в морето.

Втората част на проекта INWECO е разработвала технологията за добиване на ток от енергията на морските вълни. Траян Траянов е автор на уникалното съоръжение, което да превръща енергията на вълната в ток. Изобретението е патентовано като полезен модел под името BG 951U1.

Разработката на инж. Траянов е предвиждала метални цилиндри да се потапят на малка дълбочина в крайбрежната зона, а морските вълни да играят ролята на бутало. Сгъстеният въздух да задвижва турбина, която е свързана с електрогенератор. Три са местата по българското Черноморие, където е имало естакади за изграждане на уникалното съоръжение - Бургас, Шкорпиловци и Шабла.

Според инж. Траян Траянов полученият ток може да бъде подаден към електрическата мрежа или да се използва за обезсоляване на морската вода. Получената електроенергия може да се използва за осветление, отопление или за дисоциацията на морската вода на кислород и водород, необходими за новите двигатели с водородни клетки.

"Бъдещето е на водорода като изключително чисто гориво. При изгарянето му се отделят само водни пари и никакви окиси", казва преди години изобретателят.

Океанологът е автор и на книгата "Уроци по дързост", в която споделя, че морето е като жив организъм

"Уроци по дързост" е първата книга на инж. Траян Траянов и е посветена на 35-годишнината на Института по океанология, и на 50-годишнината от учредяването на секцията "Подводен спорт" към Морския клуб във Варна.

Страниците на книгата, в ръцете на читателя, са опит да се опише дързостта на малцината първопроходци в подводното дело и в подводния спорт във Варна и в България, много от които не са между живите, заедно с личните преживявания на автора - участник в повечето описани събития.

"Морето е като жив организъм, не само защото е среда за живот - самото то е живот. Морето допуска в себе си подготвените, знаещите, можещите, дръзките. Пяната изхвърля на брега", казва океанологът.

Описаните случки са документирани (в съответните леководолазни дневници) и представляват материал за по-нататъшни изследвания. В книгата се съдържа и фактологичен материал за редки метеорологични явления, за силата и посоката на повърхностните и подводни течения, за температурните аномалии, както и за критични ситуации под вода.

Наред с наградите за изобретенията, океанологът е носител и на медали по подводен спорт

Старши научен сътрудник Траян Константинов Траянов е роден на 22 април 1944 г. От 1958 г. е активист на Окръжния морски клуб във Варна. Удостоен е със званието "Обществен инструктор първа степен по подводен спорт". Участва в редица международни, национални, световни първенства по подводен спорт. През 1974 г. е обявен за "Спортист на тридесетилетието", носител е на медала "За спортна слава на Родината" - първа, втора и трета степен. Член е на националния отбор по подводен спорт през 1972-1973 г.

Всички подводни спортни дейности му помагат в научноизследователската работа и в рационализаторските предложения и патенти. През 1969 г. постъпва на работа като инженер конструктор в Института по рибно стопанство и океанография, в Лабораторията "Подводни изследвания и океанографски прибори". Участва като конструктор на подводния дом "Шелф 1" и като акванавт в първия екипаж на дома. Работи в ДСО "Воден транспорт" ЦАПД Варна от 1 юли 1972 г., като инженер. Постъпва в Института по океанология - БАН, във Варна, тогава с названието Институт по морски изследвания и океанология през 1973 г. т.е. от създаването му. Кандидат е на техническите науки от 1986 г., а година по-късно е научен сътрудник първа степен. От 1993 г. е старши научен сътрудник втора степен.

Автор е на над 100 научни и научнопопулярни статии и доклади, изнесени в България и чужбина.

През 1981 г. е награден с почетна значка за неговите заслуги като изобретател от Комитета за наука, технически прогрес и висше образование, и от Централния съвет на българските профсъюзи.

На 28 юли 2010 г. инж. д-р Траян Траянов получава за своите изобретения наградата "Златен Икар". Това е най-високата награда на българското Патентно ведомство. С решение от 2009 г. на Патентното ведомство е признат патент за изобретението "Устройство за маркиране на изплаващи и дрейфащи автоматично носители на океанографска апаратура или на хора, бедстващи на море". Има общо 21 патента.

Бил е член на редакционните колегии на "Известия" на Съюза на учените във Варна, серия "Технически науки" и серия "Медицина и екология".

Членувал е в Съюза на учените и във Федерацията на научно-техническите съюзи във Варна.

Инж. Траянов Траянов е автор на редица рационализации и изобретения:

Рационализация №6/5.02.1973 г. - Преустройство на автономен електроконтактен вълнограф за дистанционен запис (Траянов и кол.); Рационализация №26/7.07.1980 г. - Тестово устройство за измерване на формиращи устройства за електроконтактни вълнографи (внедрена); Изобретение рег. №27658 от 1974 г. Електроконтактен вълнограф (Траянов, Слабаков и кол.) внедрено; Изобретение рег. №30612 от 1975 г. Стъпков регистратор на параметрите на морската вълна - (Траянов и кол.) внедрено; Изобретение рег. №38869 от 1978 г. Електроконтактна рейка за вълнограф (Траянов, Слабаков.) внедрено; Изобретение рег. №38870 от 1978 г. Устройство за регистриране на параметрите на морската среда (Траянов и кол.) внедрено; Изобретение рег. №43951 от 1978 г. Датчик за вълнограф (Траянов, Слабаков) внедрено; Изобретение рег. №44100 от 1979 г. устройство за вземане на проби от повърхностен слой вода. (Траянов и кол.) внедрено; Изобретение рег. №47076 от 1980 г. Автономен регистратор на температурния и дълбочинен профил на морската среда (Траянов и кол.) внедрено; Изобретение рег. №47074 от 1980 г. Устройство за вземане на проби от дълбочинни хоризонти (Траянов) внедрено; Изобретение рег. №50382 от 1981 г. Устройство за отсичане на тънък повърхностен слой вода (Траянов и кол.) внедрено; Изобретение рег. №52632 от 1981 г. Плаващо вълногасително съоръжение по специално за частично защитени акватории (Траянов); Изобретение рег. №68526 от 1985 г. Устройство за маркиране на изплаващи автоматични носители (Траянов и кол.); Изобретение рег. №71373 от 1985 г. Океанографска буйкова станция (Траянов и кол.).

Инж. Траянов има и патенти:

Траянов, Т. Автоматичен носител на апаратура за океанографски изследвания. Патент за изобретение ВG 50687 А; Траянов, Т. Устройство за каптиране на подводни газови извори. Патент за изобретение ВG 62499 В; Траянов, Т. Метод за монтиране на устройства за каптиране на подводни газови извори. Патент за изобретение ВG 61880 В1; Траянов, Т. Блок за изкуствен риф и метод за изработването му. Патент за изобретение ВG 62817 В1, съобщи доц. Кремена Стефанова - заместник-директор на Института по океанография при БАН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари