Как да пестим от сметките за отопление

0
Съветите на експерти
експерт
Съветите на експерти Видео: NOVA

Вижте съветите на експертите

Утре се очаква да бъде най-студената сутрин за тази зима. На места в Западна България температурите ще паднат до минус 12- минус 14 градуса. Енергийните дружества вече регистрират пикови стойности в потреблението на ток и газ в мразовитите дни. От EVN отчитат 10% ръст на потреблението за Югоизточна България през уикенда. Това е спрямо предишната седмица. Данните на „Овергаз” показват, че потреблението на газ през изминалите 11 дни за битови и стопански потребители е скочило с 35 процента, спрямо началото на месеца, информира NOVA.

Най-сериозен товар към мрежата се очаква именно в следващите два дни. Температурите ще останат под нулата дори през деня. Това потребление обаче се съчетава и с рекордните цени, по които плащаме сметките за ток, парно и газ. Възможно ли е без да стоим на студено, да контролираме и регулираме сметките си - отговорът потърси Михаела Карабельова.

Всеки месец Маринка Тръвнева посреща със заеми. В най-мразовитите зимни дни 71-годишната жена разчита само на печка на дърва и спестява с минимално потребление на ток. „Включено е само осветлението и помпа на ток за водата”, казва тя.

В същото време с понижението на температурите неминуемо потреблението скача. Как обаче да пестим от сметките? Според експерти, ключът за пестене е вдобрите електроуреди и начинът им за използване.

Не трябва отоплителният уред да се прегражда с някакви завеси или мебели и т.н., за да може топлината да бъде равномерно разпространена”, казва Крум Косев от EVN.

Съветваме при напускане на жилището отоплителните тела да не се изключват напълно, защото по този начин изстиват стените и след това е необходимо по-голямо количество енергия отново за затопляне на жилището”, добавя той.

Пренебрежим за повечето хора консуматор на ток се оказва зарядното за телефон. „Масова практика е зарядните да се оставят в контактите. Проучванията показват, че макар и минимално това също води до повишаване на потреблението”, отчита експертът.

Въпреки високите цени, потреблението на газ също в скочило от началото на месеца досега. За битовите потребители добрата инсталация е гаранция за по-малка сметка. „Най-ефективният метод за пестене на енергия е използването на програматор от страна на клиентите. Чрез настройката на правилна програма можете да икономисате между 5 и 10 процента”, казва Владислав Корчев.

Прости правила за пестене имат и от топлинно разпределителните дружества. „Когато решим да проветряваме, първото нещо е да затворим винтила на нула или на звезда. Да отворим, за да проветряваме било то за 5 или 10 минути, затваряме и тогава отново поставяме терморегулатора на желаната от нас температура”, коментира Георги Русев.

Изненадващо, излишен разход на енергия правим и когато радиаторите се използват за сушене на дрехи. „По този начин ние също спираме излъчването на топлина директно към помещението и в крайна сметка ние няма да усетим комфорта, но разходите, които ще платим накрая ще се отразят в нашата сметка”, посочва експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Eлементарно, Уотсън!
    Като увеличите на народа заплатите и пенсиите, а да намалите цените - Ей, така ще пестим от сметките за отопление! И, да - всички управляващи да спрете да крадете от народа!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари