На днешния ден са спасени българските евреи

0
За часове се разиграват действията, довели до спасяването на българските евреи от унищожение
За часове се разиграват действията, довели до спасяването на българските евреи от унищожение Снимка: Мони Франсес / National Geographic България

На 9 март 1943 година пловдивските евреи са били събрани в Еврейското училище, а на гарата е бил композиран влакът, който да ги откара към концлагерите, припомня кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

На 10 март те се връщат по домовете си. За часове се разиграват действията, довели до спасяването на българските евреи от унищожение. Голямата заслуга за това имат пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх и софийският екзарх Стефан, група от 42 депутати, водени от подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев. Още има живи свидетели, чули репликата на митрополит Кирил- "Ако и един евреин тръгне с влака, аз ще легна на релсите".

С решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 година 10 март е обявен за Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. Цветя на паметника на патриарх Кирил и на монумента в благодарност на българския народ ще бъдат поставени в Пловдив.

Официалната отмяна на заповедта за депортация на 10 март 1943 година заварва близо 9 000 евреи във влаковете за Полша. Смелите фигури, изправили се срещу нацистката вълна на унищожение на евреите, са подкрепени и от българското общество. Подкрепят ги и организации като Лекарският съюз, Съюзът на писателите, спортно дружество "Славия". На 10 март плановете за депортация се отлагат за по- късно, през май 43 следва ново отлагане, повече не се подновяват. Вместо депортиране, в България се приема план Б - изселване на евреите от столицата и използването им в трудови лагери. Българските евреи оцеляват.
 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари