Отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи

0
Това е единствен по рода си акт, с който цял народ се опълчва срещу антисемитската политика в годините на Втората световна война.
Това е единствен по рода си акт, с който цял народ се опълчва срещу антисемитската политика в годините на Втората световна война. Снимка: Община Бургас / архив

Това е единствен по рода си акт, с който цял народ се опълчва срещу антисемитската политика в годините на Втората световна война.

Отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

На 9 март 1943 година е отменена заповедта на депортацията на евреите, а на 10 март са освободени част от задържаните евреи.

Така е спряно депортирането на близо 50 000 души към концентрационните лагери в Германия. В защита на българските евреи се обявяват 43 депутати, Българската православна църква, интелектуалци, писатели, художници и обикновени граждани, припомни БНТ.

Спасяването на българските евреи е единствен по рода си акт, с който цял народ се опълчва срещу антисемитската политика в годините на Втората световна война.

В националната програма по отбелязване на годишнината са включени инициативи и събития за опазване на еврейското културно наследство, изложби, възпоменателни инициативи и събития, концерти, филмови прожекции и инициативи за ученици в цялата страна.

Снощи Европейският парламент също отбеляза 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Lora
    Богоизбрани боклуци,кой е казал и решил ,че са такива?Не се знае,
  • 2
    3
    Лора
    Тяхната религия , юдейската,граничи с идиотизъм!Дай им само да убиват и грабят
  • 2
    2
    Ivo
    Моше,значи мошеник,те са престъпници,които се занимават само с измами,убийства,Мрьсни хора са. И физически и душевно!
  • 3
    1
    Stoian
    Тези мошеници,евреите,долни цигани,ако беше жив Хитлер,нямаше да им прости,за злините които нанасят на света !Пьлни идиоти!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари