Мюфтия: Джамиите са малко

0
Според него трябва да има още поне три в София, за удобство на молещите се
Според него трябва да има още поне три в София, за удобство на молещите се Снимка: БГНЕС

Над 100 души се събраха днес в кв. "Люлин" на протест срещу мюсюлмански молитвен дом, където, според хората, се изповядва радикален ислям, предава репортер на БГНЕС.

Заради протеста имаше и огромно полицейско присъствие. Хората протестираха тихо, развявайки българския флаг и с плакати с надписи:

"София не е Пазарджик", "Да спасим България от ислямизацията".

Районният мюфтия на София Мустафа Избищали покани кмета Фандъкова да търсят общо решение на въпроса с намирането на място, където мюсюлманите да се молят. Според него се неглижира въпросът с построяването на втора джамия.

Според районния мюфтия е необходимо да има поне три джамии, които да бъдат разположени на удобни места за посещаващите ги мюсюлмани.

„Това е политически протест, а не граждански протест. Не е протест на люлинчани. Ако беше техен и аз сигурно щях да бъда между техните редици, разбира се, и ако беше за нещо друго, по-основателно от това, което се спекулира от някои “обективни” медии”, заяви районният мюфтия.

Според него от въпросната политическа партия са свалили българския флаг и от сградата, където се помещава молитвеният дом.

Собствеността на терена е на търговско дружество, с което Българското мюфтийство има договор за наем. Има мюсюлманско настоятелство, което е регистрирано според Закона за вероизповеданията.

Имамът пък е на трудов договор към мюсюлманското вероизповедание.

„Тук се проповядва това, което се проповядва във всяка една джамия и меджид в страната, които са под контрола на мюсюлманско вероизповедание”, обясни той.

Според него в София други подобни места няма, а централната джамия Баня баши е крайно недостатъчна за всички молещи се хора. Според него в столицата има над 70 хиляди мюсюлмани.

„Виждате, че дори и с този меджид тук, там все още има хора, които се молят на тротоара пред джамията”, посочи той.

Относно това, че човекът, който е собственик на терена влиза в състава на фондация “Тайба”, която е обявена за свързана с терористични организации, районният мюфтия заяви, че фондация “Тайба” е регистрирана още през 1998 г. по времето на Иван Костов. Тази фондация все още е действаща.

Човекът, с чието име се спекулира много - Хюсеин ал Бе ал Бук ал Бени, никога не е бил гонен от България за каквато и да е била дейност. В този молитвен дом се осъществява религиозна дейност от повече от три години, като през това време не е имало проблеми.

Молитвата е на арабски, а проповедта е на български език. На петъчната молитва в този молитвен дом пристигат около 350 души, заяви Избищали.

Един от протестиращите - Марин Маринов, заяви, че според разузнаването в молитвения дом има ислямисти с по-радикални разбирания.

Според него на това място е идвал Хюсеин Хафъзов, както и Лютви Местан.

„Моето мнение е, че нерадикален ислям няма”, посочи той.

Според Маринов подбиването на християнството и ислямизацията на България са причината да се протестира срещу мюсюлманския молитвен дом в кв. „Люлин”.

Друг протестиращ заяви, че протестира, защото “това място се превръща в една бърлога, в която се проповядва и се облъчват хора и се търсят повече последователи и в един момент това не може да не доведе до по-тежки щети”.

Според него, основната цел е да бъдат привличани и облъчвани млади момчета.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари