Протест в София срещу избора на конституционни съдии от парламентарната квота

0
Демонстриращите граждани се събраха на площад „Независимост“
Демонстриращите граждани се събраха на площад „Независимост“ Снимка: Снимка: БНТ

Демонстриращите граждани се събраха на площад „Независимост“

Граждани се събраха на протест на площад „Независимост“ в София, изразявайки недоволството си срещу избори на конституционни съдии от квотата на Народното събрание. Протестната демонстрация бе организирана в социалните мрежи от инициативата „Правосъдие за всеки“ и протича под надслов „Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!“.

На 19 януари Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Депутатите приеха мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години. Днес Народното събрание прекрати пълномощията на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС като депутат. Тя и Белазелков се очаква да положат клетва като конституционни съдии този петък.

Според протестиращите обаче изборът е проведен непрозрачно, без достатъчна публичност и е необоснован.

С избора безпрецедентно бяха гласувани и деветгодишни мандати на новите конституционни съдии, с което мнозинството наруши решение на самия Конституционен съд от 9 януари тази година“, съобщиха организаторите в анонса на протестната акция, цитирани от БТА.

Не сме съгласни с това политическо овладяване на съдебната власт, каза представител на протестиращите. Според него различните юридически организации също трябва да изразят своята позиция.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Парламентарно представените партии „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ също внесоха общ иск в Конституционния съд срещу избора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    ГАЦО
    ДОЛУ СГЛОБКАТА В ЗАТВОРА ШАРЛАТАНИТЕ
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари