Младежът, заловен след гонка и три вида наркотици в Русе, остава в ареста

1
Младежът подлуди полицаите, които го преследваха като в полицейски екшън из русенските улици
Младежът подлуди полицаите, които го преследваха като в полицейски екшън из русенските улици Снимка: Dunavmost, архив

Младежът, управлявал МПС под влиянието на наркотици и опитал да избегне полицейска проверка, остава за постоянно в ареста

Състав на Окръжен съд – Русе потвърди законосъобразността на мярката задържане под стража, определена от Районния съд спрямо 22-годишния М. С., управлявал нерегистрирано „БМВ 316“ под влиянието на три вида наркотични вещества.

Според обвинението това се е случило на 13.12.2020 г. в гр. Русе. Младежът не се подчинил на подадения от полицаите стоп-сигнал, ускорил скоростта, а полицейските служители го последвали със служебния автомобил. М. С. навлязъл в остър завой по ул. „Вега“, изгубил контрол върху управлението и се блъснал в ограда от бетонни колчета. Вместо да изпълни разпореждането на полицаите да излезе от колата, обвиняемият рязко потеглил и преследването продължило в посока бул. „Хр. Ботев“. На ул. „Пазарна“ служителите на реда видели търсения автомобил празен и незаключен. Граждани им посочили накъде е побягнал водачът и един от полицаите го задържал.

При извършения личен обиск в обвиняемия бил открит метамфетамин. След проверка в масивите на КАТ-Русе станало ясно, че М. С. не е придобивал правоспособност за водач на МПС, а автомобилът му е с прекратена регистрация. Полицейските служители извършили тест с техническо средство за установяване наличието на наркотици в кръвта на обвиняемия, което дало реакция за канабис, амфетамин и метамфитамин.

М. С. помоли въззивната инстанция да измени мярката за неотклонение в домашен арест. Защитата му изтъкна критичното отношение на обвиняемия към извършеното, признанието на вината и завършеното с отличие средно образование. Представителят на Окръжна прокуратура поиска потвърждаването на първоначалния арест предвид извършването на престъпленията в изпитателния срок на друга присъда и следващата от това опасност М. С. да се укрие, за да избегне евентуална наказателна отговорност.

Въззивната инстанция сподели извода на Районен съд – Русе, че в случая предвидените в закона цели биха били постигнати в най-пълна степен единствено с вземането на най-тежката мярка за неотклонение. Първоинстанционният съд правилно е приел, че съществува реална опасност М. С. да извърши престъпление и да се укрие предвид поведението му, насочено към осуетяване на полицейската проверка, опита да избяга и се укрие, при това по начин с висока обществена опасност.

Самият обвиняем е признал, че опитът му да избегне задържането от полицейските служители е бил продиктуван от факта, че отново управлява нерегистрирано МПС, без да е правоспособен и след употреба на наркотици, което би довело до евентуално активиране на предходното му условно осъждане. И този съдебен състав прецени, че единствено най-тежката мярка за неотклонение се явява адекватна на тежестта на обвинението, личността на обвиняемия и доказателствата по делото.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което се потвърждава взетата по отношение на М. С. мярка за неотклонение задържане под стража, е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари