Международно изложение по жп моделизъм в Русе

0
Посетителите ще могат да управляват умалени модели на влакове
Посетителите ще могат да управляват умалени модели на влакове

Посетители се превръщат в машинисти на международно изложение по жп моделизъм в Русе.

Желаещите ще могат да управляват умалени модели на влакове, обясни Емил Чаушев - председател на "Клуб железопътен моделизъм - България".

Той каза, че изложението се организира за девета година в България, а за трета поредна година домакин е крайдунавският град. 

"Подготвили сме трасе, което е много разнообразно. През миналата година посетителите искаха да карат влакове. Изненадата е, че сега вече могат да го направят. Подготвили сме две трасета с разписания, като са нужни около 400 локомотивни машинисти, които да управляват нашите композиции", каза Чаушев. 

Първо, всеки желаещ ще си изтегли разписание. След това отива на съответната гара, която е начална за неговия влак, и потегля. 

Чаушев обясни, че за тези, които не знаят как, са подготвени учебни мотриси. След като придобият уменията, ще бъдат сертифицирани като машинисти и ще управляват останалите влакове от разписанието, а то е в отношение едно към четири - т.е. един реален астрономически час се равнява на 15 минути.

Общата дължина на двете трасета е около 200 метра, а 50 участници ще се грижат за редовното влаково движение по всички гари. 

"Тази година искахме да бъдем малко по-актуални със световната обстановка и затова имаме превоз на военни влакове. Бурите, които бяха в България, са разрушили на места нашето трасе, и сме пуснали ремонтен влак в разписанието. Имаме и международни влакове от 80-те години. Тогава имаше обмяна на стоки в СИВ и затова по трасето ни се движи специална композиция с автобуси "Икарус", които доставяме директно от Унгария", каза Чаушев. 

Има също и умален модел на експреса "Синият Дунав", който русенци помнят от 80-те години на миналия век, както и модули "Междузвездни войни".

Участниците в международното изложение, което ще продължи до 27 май /неделя/, са от шест държави - България, Сърбия, Унгария, Румъния, Германия и Чехия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари