Мариян Димитров поиска оставката на заместник кмет на Русе

0
Граждани на Русе са възмутени, че на концерта по случай 24 май са изпълнени множество песни на чужди езици
Граждани на Русе са възмутени, че на концерта по случай 24 май са изпълнени множество песни на чужди езици

Вчера, 16 юни 2016 г., четвъртък, на заседанието на Общински съвет - Русе питане направи Мариян Димитров на тема:

"Проведената в Доходното здание на 24 май 2016 г. Тържествена церемония – концерт".

Изказано беше възмущението на гражданите от факта, че половината от песните и танцовите изпълнения, включени в концертната програма, прославяха Деня на българската просвета и култура с текстове на чужди езици  - английски, френски и испански, без от това някой от изпълнителите или организаторите да изпитваше някакво неудобство.

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Правя изказване относно проведената в Доходното здание на 24 май 2016 г. Тържествена церемония – концерт.

На тази Тържествена церемония – концерт кметът на Община Русе Пламен Стоилов и председателят на Общински съвет – Русе Христо Белоев връчиха ежегодните Награди „Русе“ за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката, както и приза „Студент на годината“. Те приветстваха всички гости на церемонията и наградените по повод 24 май – Деня на българската просвета, култура и славянската писменост. В концертната програма участие взеха множество състави и изпълнители.

По този повод искам да задам следните въпроси:

         1.  Каква е сумата заплатена от Община Русе за организирането и провеждането на Тържествената церемония – концерт – за залата, за изработването на наградите, за цветя, за хонорари на участниците в концертната програма и други подобни плащания ?

         2.  Кой е сценаристът на Тържествената церемония – концерт и какъв е неговия хонорар или заплащане ? Кой е главният отговорник от Община Русе за тази продукция?

         Не подозирам кметската управа в незаконосъобразно изразходване на средства от бюджета на Община Русе. Даже не считам, че тези средства са прекомерно завишени. Когато това се прави в прослава на 24 май – Деня на българската просвета, култура и славянската писменост, както се казва - „Целта оправдава средствата“ ! Поводът да задам тези въпроси е следния:

         Половината от песните и танцовите изпълнения, включени в концертната програма, прославяха Деня на българската просвета и култура с текстове на чужди езици  - английски, френски и испански, без от това някой от изпълнителите или организаторите да изпитваше някакво неудобство. Единствено Дивна Станчева си направи труда да преразкаже с няколко думи текста на втората си песен, тъй като той беше на английски.

         То бива евроатлантическа интеграция, ама чак такова блюдолизничество не бива ! Това е жестока обида към всички деятели на българската просвета, култура и образование, към българските будители, към всички русенци и към българските граждани.

         Въпреки всичко аз не съм учуден от случилото се. Перифразирайки Радой Ралин ще кажа, че не се плаша от Зам. кмета отговарящ за културата, а се плаша от неговата култура. Но нямаше как този гаф да не се случи щом за културата и образованието в Русе отговаря човек с химическо образование, работил дълго време като търговец на минерална вода, кока кола и бира, както и като земеделски производител. Този човек отговаря и за здравеопазването в Русе. Какви ли ги е натворил и в този ресор ?!

         Господин кмете,

         Културата, образованието и здравеопазването не са стока за продан !

         Ако партия „ГЕРБ“ няма подготвени кадри в областта на хуманитарните дейности, не е срамно,  нека поиска съдействие от коалиционните си партньори, но да не се допускат в Русе повече подобни гафове.

         За нанесената ни публична обида, ние група граждани искаме незабавно оставката на Зам. кмета Иван Григоров, преди да поискаме оставката и на неговия началник !!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари