Липсата на работна ръка възпира големите инвестиции в Русенско

1
Според областния управител за успешното привличане на повече инвеститори е необходимо и изграждането на магистрала към Русе
Според областния управител за успешното привличане на повече инвеститори е необходимо и изграждането на магистрала към Русе Видео: БНТ

Основният проблем, който възпира големите инвестиции в Русенско, е липсата на работна ръка и недостатъчната инфраструктура.

Това заяви по време на дискусията „Да! на българските региони” областният управител Галин Григоров. Тя беше организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците у нас и от национален всекидневник. Според Григоров, за успешното привличане на повече инвеститори е необходимо изграждането на магистрала към Русе.

Председателят на местната структура на Конфедерацията Милка Трифонова каза, че за да се реши проблемът с недостига на кадри, са нужни законодателни промени. Тя смята, че в Кодекса на труда може да се разреши на хора, навършили 16 години, да работят.

Милка Трифонова - управител на фирма: „Те могат да продължат да учат след това, но да могат и да изберат да работят... Тогава ще говорим за една по-гъвкава образователна система.”

Тя сподели, че във фирмата, която ръководи, непрекъснато обучават новонаетите си кадри като електротехници, но им било все по-трудно да ги задържат.

Милка Трифонова - управител на фирма: „Миналата година в Електротехникума изградихме кабинет и, знаете ли колко бях изненандана от това, че децата не проявиха интерес да се научат.”

По време на дискусията в Русе бизнесът настоя за по-широко изучаване на румънски език у нас, тъй като северната ни съседка е сред трите стратегически партньорства на страната ни. Оказва се, че в целия трансграничен регион няма нито едно училище,в което да се преподава румънски език.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари