Управител на заведение в Русе: В момента е невъзможно да намериш качествена работна ръка

52
Много от ценните кадри се преориентираха в други сфери, заяви Владислав Арсов
Много от ценните кадри се преориентираха в други сфери, заяви Владислав Арсов Видео: Bulgaria ON AIR

Дефицит на специалисти отчитат агенциите за набиране на персонал у нас.

Над 60% от фирмите в страната изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Очакванията на кандидатите за по-високо заплащане също допълнително затруднява намирането на работна ръка.

Владислав Арсов е управител на заведение. Категорично заявява, че намирането на работна ръка е трудна задача и това вече се отразява на работата му. 

"В момента даже ми се струва невъзможно да намериш качествена работна ръка. Ценните кадри в нашия бранш се преориентираха към други сфери. Другите хора, които идват - по-младото поколение, явно не им се работи. По-трудно успяват да свикнат с условията на труд. И е много трудно. Пускали сме обяви в социалните мрежи и в платформите за намиране на кадри, но, за съжаление, кандидатурите са адски малко", разказа Владислав, предава Bulgaria ON AIR.

Според експертите дефицитът на кадри ще доведе до вдигане на заплатите с до 20% през следващите месеци. 

Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам, сочи проучване. 

"Това, което наблюдаваме, е неочаквано бързо възстановяване на пазара на труда. Спад на безработицата и очевиден недостиг на кадри, не само в обичайните сфери като ИТ специалисти, кол центрове, но и в почти всички сфери. В хотели и ресторанти не достига персонал, в селското стопанство не достига персонал, в индустрията да не говорим. При положение, че има недостиг отново на кадри, съответно и заплатите вървят нагоре", обясни членът на УС на Българската асоциация за наемане на хора Георги К. Първанов.

Очакванията са повишението на заплатите да даде резултат в рамките на 3 години. По-високите възнаграждения се предполага, че ще върнат у дома и част от квалифицираните български емигранти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук