Личните лекари още чакат по 1000 лева за първа линия

0
Информацията за непреведените 1000 лева потвърди и д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.
Информацията за непреведените 1000 лева потвърди и д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Във фактурите, които личните лекари са получили за ноември, не са включени обещаните 1000 лева за работа на първа линия, научи ДУМА от зам.-прдседателя на Българския лекарски съюз и общопрактикуващ лекар д-р Николай Брънзалов

Припомняме, че на брифинг в МС на 8 ноември министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че "считано от 1 ноември, всеки общопрактикуващ лекар ще получава 1000 лева за проследяване на граждани, при които е установен КОВИД-19", пише Дума. Властта обеща за това да бъдат заделени 5 млн. лв., като целта бе общопрактикуващите лекари да бъдат мотивирани за проследяване, назначаване на терапия и последващ контрол на здравословното състояние на гражданите. Освен това, получаването на въпросните 1000 лв. от личните лекари е разписано в анекса към НРД, подписан в края на ноември. По този начин се създава напрежение в системата, коментира д-р Брънзалов. Той припомни, че все още БЛС няма отговор на отвореното си писмо, в което поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да бъдат решени някои от най-наболелите проблеми в работата на съсловието с НЗОК.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира за пореден път пред медии, че в условията на пандемия се изисква много по-добра комуникация и експедитивност във вземането на животоспасяващи решения. Той припомни, че НЗОК се управлява от надзорен съвет, в който преобладаващото мнозинство са държавни служители.

Информацията за непреведените 1000 лева потвърди и д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. По думите му от началото на годината досега над 20 от около 600 практики на лични лекари в столицата са спрели работа по различни причини. Немалко от тези медици са възрастни или с придружаващи заболявания. Това означава, че без личен лекар остават около 30 хиляди здравноосигурени столичани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари